Türkiyede bazı sürücüler onu pek kullanışlı bulmasa ve takmamayı tercih etse de, araştırmalarda bugüne kadar bir milyondan fazla hayat kurtardığı belirlenen 3 noktalı emniyet kemeri 50. yaşını kutluyor.
İnsan ve otomobili birarada tutan kemer, kaza anında yolcuların hareketini engellemekte ve otomobilde yolcuları yerinde tutarak, kabin içinde savrulması veya daha karmaşık kaza senaryolarında araç dışına fırlama riskini yok etmekte. 50. yılını kutlayan 3 noktalı emniyet kemeri, halen otomobilin en önemli güvenlik unsuru olarak biliniyor ve kemer kullanımı, trafik kazalarında ölüm veya ağır yaralanma riskini neredeyse yüzde 50 azaltıyor.

Nils Bohlin sayesinde...
Volvo mühendisi Nils Bohlin, üç noktalı emniyet kemerini bugünkü tasarımına ulaştıran kişi olarak tarihe geçmiş durumda. Bohlin, bu buluşunu 1950"li yılların sonlarına doğru gerçekleştirmiş ve 13 Ağustos 1959"da, dünyanın ilk standart 3 nokta emniyet kemerli otomobili olan Volvo PV544, İsveç"in Kristianstad şehrindeki bayiye teslim edilmiş.

Volvo, bu yeni buluşu için “açık patent” diye bilinen ve isteyen herkesin tasarımını ücretsiz kullanabileceği bir şekilde patent alarak, diğer otomobil üreticilerinin de yaygın olarak bu sistemi kullanabilmesinin önünü açmış.

1930"larda, Amerikalı doktorların baskısıyla görülmeye başlayan "otomobillerde emniyet kemeri" uygulaması, o yıllarda pek etkin koruma sağlamıyordu. Nitekim iki noktalı kucak tipi kemer en yaygın çözümdü ve yeterli değildi. 3 noktalı emniyet kemerinin farklı biçimleri kullanılsa da, bu kemerler yüksek hızlarda pek etkin olamıyordu.

Nils Bohlin"in üç noktalı tasarımındaysa sistem bir kucak kemeri ve diyagonal vücut kemerinden oluşmaktaydı. Kemer kayışları koltuk yanında aşağıya tutturularak kemerin ucu yere bakacak şekilde bir V çizmekteydi. Bu sayede kemerin pozisyonu bozulmamakta ve yük altındayken de kıpırdamamaktaydı. Bugün, aynı prensip halen geçerliliğini koruyor./milliyet