Olay bir provokasyondur ve ortaya çıkaracağız” dedi.

Bursa'daki maç öncesinde 'Azeri bayraklarının çöpe atıldığı' iddiasıyla başlayan kriz tatlıya bağlandı. Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le 2.5 saatlik 'çok özel' bir görüşme yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye'de üzerinde ay-yıldız bulunan bayrağı polise emir verseniz bile çöpe attıramazsınız. Bu provokasyonu araştırıyoruz” dedi.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Dışişleri Bakanları Konseyi 21. toplantısına katılmak için Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, burada önce Azeri mevkidaşı Elmar Memedyarov ile görüştü. Ardından iki bakan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev'le 2.5 saat süren 'çok özel' bir görüşme gerçekleştirdiler.

AZERİ BAYRAKLARI HER YERDEYDİ

Görüşmede Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Bursa'daki maçta Azeri bayraklarının yasağın FIFA tarafından konulduğunu buna karşın kendilerinin 50'yi aşkın bayrağı stada soktuklarını, ayrıca Bursa'da ev, dükkan ve sokaklara da Azeri bayraklarının asıldığını söyledi. Çöp kutusunda bulunan bayraklar konusunda ise Davutoğlu'nun “Türk polisine emir verseniz bile ay-yıldızlı bir bayrağı çöpe attıramazsınız. Olay bir provokasyondur ve yakında ortaya çıkaracağımıza söz veriyorum” dediği öğrenildi.

ARAMIZA FİTNE SOKMAK İSTİYORLAR

Görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu, Bursa'da Azeri bayrağına saygısızlık yapılmadığını, bir çöp kutusuna atılan Azeri bayrağıyla ilgili görüntülerin kendisini de rahatsız ettiğini ancak bunun bir provokasyon olduğunun açık olduğunu kaydetti. Davutoğlu, 'Biz bunu tahkik ettiriyoruz. Türkiye'de hiçbir yerde çöp kutusunun üzerine WC yazılmaz. Birisi hem onu yazıyor, hem o çöp kutusunu yapıyor, hem de bu resmi çekiyor, burada bir provokasyon var. Bizimle kardeşlerimiz arasına fitne sokmak isteyen bir provokasyon' dedi.

Davutoğlu'nun Memedyarov ve Aliyev'le görüşmesinin ardından şehitlikte gönderden indirilen Türk Bayrağı'nın Bursa'daki soruşturmanın sonuçlanmasını mütakip tekrar göndere çekilmesine karar verildiği öğrenildi.


Azeri bayrağı bizim bayrağımız

Azerbaycan'daki 'bayrakla ilgili' yasa uyarınca Türk Şehitliği, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği'nin yanısıra Türk okullarında indirilen Türk bayraklarıyla ilgili Davutoğlu, 'Bizim de bayrak kanunumuz var ama bizim bayrak kanunumuzda Azerbaycan istisnadır. Biz, Azerbaycan bayrağını yabancı bayrak kabul etmiyoruz. Eğer bir gerek olursa 72 milyon Türk o bayrak (Azeri bayrağı) için de aynı kendi bayrağı için ölmeye hazırdır, o bayrak bizim için yabancı değil ' dedi.


Bakü'deki şehitliğe gül bıraktı

Davutoğlu'nun, İlham Aliyev ve Azeri Dışişleri Bakanı Memedyarov ile yaptığı görüşmelerin "iki kardeş ülke yetkilileri arasında nasıl geçmesi gerekiyorsa öyle geçtiği" bildirildi. Görüşmenin ardından iki kardeş ülkenin dışişleri bakanları, bayrak krizinin yaşandığı Bakü'deki Türk Şehitliği'ni ziyaret ederek gül bıraktı. Davutoğlu, "Türk şehitliğini ve şehitlikteki camiyi biz Azerbaycan'a emanet ettik. 'Bu şehitler artık bizim değil sizindir' dedik. Azerbaycan bayrağı da Türkiye'nin her yerinde dalgalanır" dedi. Öte yandan Azerbaycan'da Türk bayrağı asma kampanyası başlatıldı. Bazı siyasetçilerden tanınmış isimlere kadar çok sayıda Azerinin evlerine ve ofislerine Türk bayrakları astıkları öğrenildi./yeni şafak