Boşnaklar tarafından sıkça eleştirilen ünlü yönetmen Emir Kusturica, şimdi de yeni kent projesiyle hedefte

Bosna Savaşı sırasındaki tutumu nedeniyle uzun süredir eleştiri oklarına hedef olan Emir Kusturica şimdi de inşa etmeyi planladığı ‘Andricgrad’ adlı kent projesiyle gündemde.

Kusturica’nın, Bosna-Hersek’in doğusunda Vişegrad’da Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan ve tarihi ‘Drina Köprüsü”nün yakınlarında inşa edilen projesi Bosnalıların tepkisini çekiyor. AA’nın haberine göre Kusturica projenin temelini Kosova Savaşı’nın 622. yıldönümü olan 15 Haziran 2011’de gerçekleştirdi. Haberde, Kusturica’nın, Andrigrad’ı aynı zamanda ‘Drina Köprüsü’ kitabı üzerine planladığı ve Osmanlı’yı kötüleyen bir filmin çekimleri için kullanacağı da iddia edildi.

Haberde kentin taşlarının bir kısmının Avusturya-Macaristan döneminde inşa edilen Petrinya Kalesi’nden sökülerek getirildiğinin tespit edildiği ifadelerine yer verildi. Boşnaklar ise kentin Drina Köprüsü’nün genel görüntüsünü bozacağını iddia ediyor.

‘Nasıl soykırım yapısı olur?’

Bosna-Hersek’in ünlü akademisyeni Muhammed Filipoviç, Vişegrad’ın tarihi yapısına aykırı olan bir unsurun kente konulacağına işaret ederek “Kusturica bu işi bir nevi intikam almak için yapıyor. Diğer kültür mirasına zarar vererek, yeni bir şey inşa edilmesi vandalizmdir” iddiasında bulundu.

AA muhabirinin telefonla ulaştığı Kusturica ise “Bosna’daki çok etnikli hayatı inşa eden bir şey nasıl soykırım yapısı olur” dedi. Hatırlanacağı gibi 2010 yılı Altın Portakal Film Festivali’nin uluslararası jürisinde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Emir Kusturica, bazı yayın organlarında çıkan haberler üzerine ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.