Programda 2007'de GATA'da tedavi gören Nejat Uygur'u eşinin ziyarete gitmek istediğini belirten Başbakan, ancak izin verilmediğini anlattı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarıyla olumlu bir şekilde paslaştıklarını söyleyen Erdoğan sorulara özetle şu yanıtları verdi:

Hazırlık yapılıyor
- Bakanımızın da ifade ettiği şekliyle EMASYA Protokolü"nü gündemimizden çıkaracağız. EMASYA Protokolü diye bir şey olamaz, olmayacak. Bunun adımını atıyoruz, atacağız. Şu anda arkadaşlar hazırlıklarını yapıyorlar ve bu işi bitireceğiz. Zaten bu bir protokol, kanun filan değil. Kanun, Genelkurmay, İçişleri burada müşterek bir çalışma yapar. Yasal düzenleme gerekiyorsa, yasal düzenleme de yapacağız. Protokolü ortadan kaldıracağız, bunun adımını atacağız. Bununla ilgili koordinatör bakanımız çalışmalarını yürütüyor. Kısa zamanda bu işi bitireceğiz.

Siyaset belgesi
- Milli Güvenlik Siyaset Belgesi"nin bütünü tüyler ürpertici bir tablo ortaya koyuyor. Özellikle 12 Eylül sürecinden sonraki yapılanma içerisinde çok farklı yaklaşımlar oldu. Bunlar sivil irade ile uyumlu yaklaşım tarzları değildi. Salı günü yaptığım konuşmada halkını dışlayan, halkını tehdit unsuru olarak görenlere yönelik ifadem var, onun çağ dışı olduğunu ifade eden bir yaklaşımım var. Siyaset belgesinin aslında kanuni geçerliliği yok, bir genelge. Göreve geldiğimiz dönemdeki siyaset belgesi ile şu andaki siyaset belgesi çok farklı. Bu yıl siyaset belgesi yeniden ele alınacak. Ele alırken, endişeleri de tamamen ortadan kaldırmaya yönelik adımları atmakta hükümetimiz kararlıdır. Bunun MGK"da tekrar müzakeresini yapacağız. MGK, karar mercii değildir, bize tavsiyede bulunur. Bunları ya Bakanlar Kurulu kararına dönüştürürüz ya da yasa çıkarmak gerekirse adımını atarız.

Fırsat vermeyiz
- Siyaset belgesi ile ilgili eksiklikler üzerinde çalıştık ve 2010 için atacağımız adımda da demokratik sürecin gereği neyse bunu yapacağız. (Bundan sonra iç tehdit olmayacak diyebilir miyiz, sorusu üzerine) Asla. Böyle bir şeyi asla düşünemeyiz ve bu tür yapılanmalara müsaade edecek, bu tür zemini oluşturmaya müsaade edecek imkanlara fırsat vermeyecek şekilde bir düzenleme yapılacak.

Bir şeyler yapılmış
- Bir emekli orgeneral değişik televizyon kanallarında dolaşarak gazetecilerin sorularını yanıtlıyor. Ortada bir gerçek var. Bir şeyler bu ülkede yapılmış, yapılmamış değil. Bazı şeyler söylenmiş ve uygulamada bazı gerçekler olmuş. Eğer "şu yoktur" derseniz bu olmaz

GATA"ya gelmeyin
- Eşim Nejat Uygur"u hastanede (GATA) ziyaret etmek istiyor. Nejat Uygur"un hanımı arıyor ve "Ne olur sizinle dışarıda buluşsak, buraya gelmeseniz. Çünkü yetkililer "sıkıntı doğabilir, gelmemesi isabetli olur" diyor. Bunu en üst düzeyde gündeme getirdim. "Nedir bu? Ne yaptıklarının farkında mısınız?" diye sordum. Bunu artık söylemek zorunda kaldım. Peki bunun yapılmasına müsaade eden irade dürüst davrandı diyebilir miyiz, özgürlükçü diyebilir miyiz? Bu sıkıntılar hâlâ var.

Eksiklerimiz olabilir
- Bizim yöneticiler olarak, idareciler olarak eksiklerimiz olabilir. Bu aynı şekilde Genelkurmay"da da olabilir. Ama şu anda Genelkurmay"da Genelkurmay Başkanımız olsun, kuvvet komutanlarımız olsun, olaylara yaklaşımında bizim paslaşmamız olumlu bir şekilde gelişiyor. Eğer bu olumlu gelişmeler olmamış olsa zaten bu neticeleri almakta da zorlanırız.

Seçim biraz öne
- Seçimin tarihi de temmuz ayının mevsim koşulları sebebiyle belki biraz öncesine alınabilir. Onun dışında bir şey asla düşünülemez. Süresinde biz seçimimizi yapacağız. Yani bu birkaç hafta olur, birkaç gün olur. Bunun dışında bir şey asla söz konusu olamaz. Türkiye buna alışmalıdır. Yani biz 16 ayda bir hükümet değiştiren ilkel bir Türkiye olmamalıyız. Bugüne kadar bu böyle geldi.

12 Eylül"ün dayanağı 35. madde değişebilir

Erdoğan, 12 Eylül darbesinin dayandırıldığı madde olarak bilinen Türk Silahlı Kuvvetlerinin İç Hizmetler Kanunu"nun 35. maddesinde konsensus sağlanırsa değiştirilebileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Bütün bunları eğer bir konsensüs içinde yapmak müşterek bir çalışmayla gerçekleştirmek hakikaten olur mu, olur. Bunun için çok uzun zamana da ihtiyaç yok. Bu bakımdan her an bu gündeme gelebilir ama bu dönemde mi olur, bir sonraki dönemde mi olur bilemiyorum.”

Başsavcı nasıl söyler

Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya"nın, “Partiler hisseder” sözüne tepki göstererek, “Eğer siz hakikaten siyasi partilere böyle bir hissiyatı demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinde vermeye gayret ederseniz. Hele hele bunu Yargıtay Başsavcısı bu şekilde ifade ederse... Burada düşünmemiz gerekir. Yargıtay Başsavcısı ortada herhangi bir şey yokken nasıl böyle bir ifadeyi kullanır? Allah aşkına yani biz bu filmi tekrar tekrar seyretmeye mecbur muyuz?” dedi.

Onun döneminde imzalandı

İÇİŞLERİ Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 7 Temmuz 1997"de Emniyet Asayiş Yardımlaşma (EMASYA) protokolü imzalandı. Dönemin Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanı Korgeneral Çetin Doğan ile İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Teoman Ünüsan tarafından imzalanan 27 maddelik protokol, askeri birliklerin, “büyük toplumsal hareketler” anında vali ve kaymakam onayı almadan harekete geçmesini öngörüyor. Ak Parti İstanbul Milletvekili ve eski bakanı Murat Başesgioğlu"nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde imzalanan bu protokole göre, ildeki polis ve jandarma, yardıma gelen askeri birliğin komutanının emrine girerken, garnizon komutanlarına da geniş yetkiler tanınıyordu. Toplumsal olaylar sırasında askerlerin sivil alanlarda istihbarat çalışmasına da protokolde yer veriliyor. Ak Parti Hükümeti döneminde EMASYA protokolünün çeşitli yasalara aykırı 11 maddesinin bulunduğu belirtilmişti. Protokolünün iptali yönündeki çalışmalara İçişleri Bakanlığı"nca devam ediliyor. / hürriyet