Emenike'nin durumunun yabancıların Türkiye'de kalmalarıyla ilgili 5683 sayılı yasaya ek olarak 2006 yılında çıkarılan "suça karışan yabancıların çıkış işlemleri" konulu 12 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesi kapsamında değerlendirileceği öğrenildi. Değerlendirmesinin yapılmasının ardından Emenike'nin Türkiye'de oturmasında ve çalışmasında bir sakınca olmadığına karar verildi.
 
12 sayılı genelge, Türkiye'de turistik vize veya ikamet izniyle bulunan yabancıların herhengi bir adli olaya karışmaları halinde uygulanacak işlemleri içeriyor. Genelgeye göre turistik vize almış kişiler beraat veya takipsizlik kararı alsalar bile sınırdışı edilebiliyorlar. İkamet almış yabancıların ise durumu İçişleri Bakanlığı'nın alt birimi olan Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut İltica Dairesi Başkanlığı'na soruldu. Emenike'nin durumunu değerlendiren başkanlık Emenike'nin Türkiye'de kalmasında sakınca olmadığına karar verdi. 
 
2013'E KADAR OTURMA İZNİMİZ VAR 
Bu gelişmeler sırasında Emenike'nin avukatı ise;"2013'e kadar oturma iznimiz var Ankara'dan evrak gelince şubeden ayrılacağız." açıklamasını yapmıştı. Serbest kalan Emenike'nin Fenerbahçe'nin sezon öncesi hazırlıklarını sürdürdüğü Bolu Topukbayır'daki kampına hareket ettiği öğrenildi.(dha)