2012’de memura ortalama 250 lira ek ödeme yapılması gerektiği hesaplandı...

Düşük maaşlı memurlara 2008 yılından bu yana “eşit işe eşit ücret” kapsamında yapılan ek ödeme 2012 yılında son kez verilecek. Ekonomi yönetimi, ek ödemenin tutarını belirlemek için çalışmalara başladı. Net rakam toplu sözleşme masasında belli olacak.

2012 kritik yıl olacak

Hükümet, memurlar arasındaki maaş adaletsizliğini 2008’den bu yana düşük maaşlı memura yaptığı ek ödemelerle gidermeye çalışıyor. Bakanlar Kurulu Kararı ve sendikalarla yapılan mutabakat metnine göre memur en son 2012 yılında ek ödeme alacak. Ek ödemenin üst limiti en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200’ü, yani 1226 lira ile sınırlandırıldı. Ancak en yüksek ek ödeme dahi bu rakamın yarısına ulaşabildi.

Çelik: Mutabakata uyarız

2012 yılı ek ödeme konusu hükümetle memur sendikaları arasında yapılan son görüşmelerde de gündeme geldi. Memur sendikaları Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e, 2008’de imzaladıkları mutabakat metnini göstererek, ek ödemeyi sordular. Çelik, “Mutabakata uyar, ek ödemeyi yaparız. Zaten çalışmalarımız sürüyor. Üstelik sadece düşük ücretliler değil, müsteşar ve genel müdürleri de kapsayan geniş kapsamda çalışma yürütüyoruz” dedi.

1.5 milyon memura verilecek

Ekonomi yönetimi ek ödemeye ilişkin çalışmayı yürütürken Memur-Sen’in yaptığı ilk hesaplamalara göre, 2008’deki mutabakata uyum için gelecek yıl 1,5 milyon memura ortalama 250’şer lira ek ödeme yapılması gerekiyor. Hesabı yapan Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, ek ödeme için Maliye ile Karayolları personeline verilen ek ödeme düzeyinin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

En az iki taksit

Bayram Tonbul, söz konusu ortalama 250 liranın bazı memurlar için daha yüksek bazı memurlar için daha düşük tutar anlamına geldiğine işaret ederken, 250 liranın normalde 125’er lira olarak ocak ve temmuz aylarında verilebileceğini söyledi. Tonbul, hükümetin yükü azaltmak için 250 lirayı 4 veya 6 taksitte de ödeyebileceğini, yapılacak ek ödemenin bütçeye 3,5 ile4,5 milyar lira arasında maliyeti olacağını belirtti.