Başbakan emeklilere zamlı maaşı 5 Ocak"ta müjdeledi ancak fark ödenmesi için gereken yasal düzenleme TBMM"ye dün ancak gelebildi. 7.3 milyon emeklinin zamlı maaşları ancak Şubat"a yetişecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,

5 Ocak 2010 Salı günü parti grup toplantısında Bağ-Kur ve işçi emeklileri için beklenen haberi vermiş, “2010 ilk altı ay için en az 63 TL, en çok 101 TL zam yapıyoruz” demişti. Ekstra zamlı maaşlarını almak için bankalara koşan emekliler dün maaşlarında sadece yüzde 4.6"lik TÜFE zammını görünce şoke oldu. 30 lira farkı gören emekli, banka çalışanlarına sert tepki gösterdi. Sosyal Güvenlik Kurumu, yasa değişikliği için hazırlıkların devam ettiğini belirtirken, zamlı maaşların Şubat ayına yetişeceğini bildirdi.

Bu nedenle Ocak maaşını almak için bankaya koşan emeklinin maaşına sadece geçen altı ayda gerçekleşen TÜFE oranında, yani yüzde 4.6 oranında zam yansıtıldı. Böylece 60 lira hayaliyle bankaya giden emekli, ortalama 30 lira zam almış oldu.

Yasa da TBMM"ye geldi

Tüm İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, “TÜFE artışı yasa gereği maaşlara yansıdı. 60 liralık zammın yapılabilmesi için yasa değişikliği gerekiyor. O zaman TÜFE artışı kalsın; bunun üzerinden 60 lira zam olsun” önerisi getirdi. Çalışkan, konu Meclis"e geleceği için tüm milletvekillerinden önerilerine destek isteyeceklerini söyledi.

Maaş artışı için gerekli olan yasal düzenleme de Başbakan"ın maaş müjdesinden 13 gün sonra dün TBMM"ye geldi. Yasanın hafta sonuna kadar çıkması ve zamlı maaş farklarının Şubat ayı maaşına yansıtılması bekleniyor.

Erdoğan"ın açıklamalarına göre 7.3 milyon emekli yılın tamamında emekli maaşlarına en az 74 TL, en çok 172 TL olmak üzere zam alacak. 601 TL olan en düşük SSK emekli aylığı bu yeni artışla 683 TL"ye, en düşük tarım SSK aylığı 403 TL"den 480 TL"ye, en düşük esnaf emeklisi aylığı 476 TL"den 555 TL"ye, en düşük Bağ-kur tarım emeklisi aylığı da 306 dan 380 TL"ye çıkacak. / vatan