Bir süredir üzerinde çalışılan ve 2.7 milyon emeklinin merakla beklediği intibak düzenlemesinde son noktaya gelindi. Prim gün sayıları aynı olanlar hangi yılda emekli olurlarsa olsunlar eşit maaş alacaklar. 2000 yılından önce emekli olanların yüzde 80'ine büyümeden pay verilerek maaşlarda yaklaşık 200-250 lira kadar artış yapılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, teknik çalışmaların Haziran 2012'ye kadar tamamlanacağını belirtirken, ödemelerin 2013'te başlayacağını ifade etti. 
 
BAŞBAKAN'IN GÜNDEMİNDE 
Dinlenme sürecinin ardından dün gece Ankara'ya dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın masasındaki öncelikli dosyalardan biri de intibak düzenlemesi. Düzenleme, Başbakan'ın imzasının ardından Bakanlar Kurulu'na sunulacak. SGK Başkanı Fatih Acar, emekli aylıkları arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması için 8 model sunulduğunu belirterek, "Hazine, Maliye ve emekli dernekleriyle görüşülerek en adaletli olan sistem bulunmaya çalışıldı. 2.7 milyon emeklimizin dosyalarını tek tek inceleyeceğiz" dedi. SGK Başkanı Acar, intibak düzenlemesine ilişkin şu bilgileri verdi: "Bu seyyanen yapılan bir zam değil. 2000 öncesi emeklilerimizle ilgili büyük tutarsızlıklar var. İmkânlar ölçüsünde bunların ortadan kaldırılması gerekiyor. 3 bin 600 gün prim ödeyen de 9 bin gün prim ödeyen de aynı aylığı alıyor. Asgari aylık 813 lira. Bunu dikkate almadan kişilerin prim gün sayısı, matrahı dikkate alınarak yeniden hesaplanacak." 
 
MAAŞLARAZAM 
İntibak düzenlemesi 2012'de yaşama geçecek. 2000 yılından sonra büyümeden pay alamayanlar pay almaya başlayacaklar. Bu oran yüzde 50-60 düzeyinde planlanıyor. SGK, bu payı vererek intibak sorununu çözmeyi hedefliyor. 
 
Dul ve yetimlerin de maaşı artıyor
Düzenleme ile ölüm aylıklarına da intibak zammı yapılacak. Vefat eden SSK emeklisi üzerinden aylık alan eş, çocuk, anne-baba maaşları da zamlanmış olacak. İntibak zammı, dul ve yetimlere hisseleri oranında yansıtılacak. Yine 2000 yılından önce özürlü olarak emekli olanların da maaşları yükselecek. 
 
Derece ve kademe dikkate alınıyor
Üst gösterge tablosundan aylık veya gelir alanların intibakları, bulundukları derece ve kademelere göre yükseltiliyor. SSK emeklileri için aynı süre çalışıp, aynı prim gün sayısıyla emekli olanların maaşlarının eşitlenmesi öngörülüyor. Yasal düzenlemeyle emekli maaşlarında, ödedikleri prim gün sayısına göre iyileşme olacak. İntibak farklarını kapatmak için yeniden yapılandırmada elde edilen gelirin bir bölümünün kullanılması da planlanıyor.