Yaklaşık 9.5 milyon emekliye Torba Yasa"nın geç onaylanması nedeniyle zamanında ödenmeyen Ocak ve Şubat ayı zam farkları Mart ayında ödenecek. Emekli Mart"ta en fazla 99.74 TL zam farkı alacak. Ancak Türkiye Emekliler Derneği ile Türkiye İşçi Emeklileri Derneği, yine yıllık aidat kesintisini 17 Mart"ta ödenecek emekli maaşları üzerinden yapacak. Derneklerin yaklaşık 680 bin emeklinin maaşından yapacağı kesinti sonrası emeklinin eline Mart"ta ne kadar maaş geçeceği ise henüz bilinmiyor.

ANKA"nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililerinden edindiği bilgiye göre 2010 yılının Şubat ayında yaklaşık 653 bin emeklinin maaşından kesinti yapan TÜED"in yıllık üye aidat kesintisini bu yılın Mart ayı maaş döneminde yapacağı öğrenildi. Maaşlarını yarın alacak emeklilerin, yaklaşık 580 bininden TÜED için 18 TL"lik yıllık üyelik aidatı kesilecek. Aynı şekilde yaklaşık 100 bin emekliden de Türkiye İşçi Emeklileri Derneği için 15 TL"lik yıllık üyelik aidatı kesilecek. Böylece Mart ayında maaşından kesinti yapılacak emeklilerin sayısı 680 bini bulacak.

Emekliler, Ocak ve Şubat aylarında almaları gereken zam farklarını Torba Yasa"nın geç onaylanmasından dolayı, bu aylarda alamamış ve zam farkı Mart ayı dönemine sarkmıştı. Buna göre Aralık 2010'da 720 TL olan en düşük işçi emeklisi aylığı, Ocak 2011'de uygulanan yüzde 2.73'lük zamla 19.66 TL artarak 739.66 TL"ye yükselmiş, bu 60 TL"lik artıştan, 19.66 TL"lik zam düşülünce emeklilerin bir ay için 40.34 TL alacağı kalmıştı. Ocak ve Şubat ayları için bu farklar uygulandığında da iki aylık 80.68 TL tutarında bir fark alacağı ortaya çıktı.

-680 BİN EMEKLİ"DEN 18 TL VE 15 TL AİDAT KESİNTİSİ YAPILACAK-

Mart ayında Ocak ve Şubat aylarından kalan zam farklarını alacak olan emekliler, ellerine tam olarak ne kadar maaş geçeceği konusunda tereddütler yaşarken, şimdi de TÜED ve Türkiye İşçi Emeklileri Derneği"nin üyesi olan 680 bin emeklinin maaşından üyelik aidatı kesintisini bu ay yapacağı öğrenildi. 17 Mart"ta maaşını alacak olan emeklilerden TÜED"in 18 TL"lik, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği"nin ise 15 TL"lik üye aidatı kesintisi yapacağı öğrenilirken, maaşlarından kesinti yapılan emekliler TÜED ve Türkiye İşçi Emeklileri Derneği"nin internet sitesinde verilen link ile maaşından kesinti yapılıp yapılmadığını öğrenebilecek. Açılan linkte vatandaş yaşadığı şehirde veya hangi ildeki derneğe üye ise o seçeneği seçerek, maaşından Dernek için yapılan kesinti oranını görebilecek.

-ÜYE OLMAYANLARDAN “YANLIŞLIKLA” KESİLEN AİDAT ÜCRETİ İADE EDİLECEK-

TÜED yetkililerinden edinilen bilgiye göre, geçen senelerde bazı üye olmayan isimlerden de üyelik aidatı kesilmesi gibi bir durumla karşılaşıldığı, ancak bu durumun şube de üye kaydı yapılırken tahsis numaralarının kaymasından kaynaklandığı belirtildi. Yetkililer, “Geçen seneler de çok ender de olsa şöyle bir durum oldu. Şubede üye kaydı yapılırken, tahsis numaralarında bazen kaymalar oluyor. 9 haneli 10 haneli numaralar olduğu için bu durumda olan birkaç üye çıktı. O vatandaşımızdan kesilen paraları da faiziyle iade ediyoruz” dedi.
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan ise sadece üyelik taahhüdünde bulunan emeklilerin maaşından kesinti yapılacağını, bunun aksinin söz konusu olamayacağını ifade etti.

-“ETİK DEĞİL”-

DİSK'e bağlı Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen de, bazı derneklere yapılan ve emekli aylıklarından kaynağından SGK aracılığıyla yapılan kesintinin emekliye verilen zamla birlikte aynı anda yapılmasının etik olmadığını söyledi.
Beysülen, ANKA'ya yaptığı açıklamada, bunun emeklilere verilen zammın aynı anda yıllık aidat olarak kesilmesinin emekli aleyhine haksızlık olduğunu savunarak şöyle dedi:

"Bununla ne yapılmak isteniyor? Bazı dernekler yangından mal mı kaçırıyor? Emekliye 40 TL zam vereceksin. Bunun 18 TL"sini yıllık aidat olarak aynı zamanda emeklinin aylığından kaynağından keseceksin. İki emekli derneği bundan yararlanacak diğer emekli derneklerini de bu haktan yararlandırmayacaksın. Örneğin yarım milyondan fazla emeklinin üyeliklerinin bulunması şaibeli olacak."

-TEDEF, CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI"NA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAYA HAZIRLANIYOR-

Türkiye Emekli Dernekleri Federasyonu (TEDEF) Genel Başkanı Hamdi Öz, ANKA"ya yaptığı açıklamada, Sosyal Sigortalar Kurumu Yönetim Kurulu"nun 15 Eylül 2005 tarihli kararını, Danıştay"ın 10. Dairesi"nin iptal ettiğini ifade ederek, “Mahkemenin iptal kararına göre; Kurum hiçbir surette emekli, dul ve yetimlerin maaşlarından ne kömür kesintisi, ne de aidat adı altında kesinti yapamayacaktır. Bu dernekler bir şey olmamış gibi kömür satışlarına devam etmektedirler. Kurum da emeklilerin,dul ve yetimlerin maaşlarından kesinti yapmaktadır. Dernekler kömür satabilir, ancak, tahsilatını Kurum yapamaz. Yaparsa kazanca da suça da ortaktır” dedi.

Öz, yasal düzenleme yapılmadan Danıştay 10. Dairesi"nin aldığı iptal kararına Kurum"u uymaya davet ederek, aksi halde Cumhuriyet Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulanacaklarını belirtti.