Meclis'te kabul edilen Torba Kanunu'nun 52'nci maddesinde emeklilerin zamlarını ödenmesine yönelik düzenleme bulunuyor.

Emeklilerin 17 Şubat'ta zamlı maaşlarını alabilmesi için Torba Kanunu'nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanması gerekiyor.

Mart ayına kalabilir

Gül'ün imzasının ardından yasa Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Ancak Cumhurbaşkanı Gül'ün yurtdışında olması nedeniyle yasayı 17 Şubat'a kadar imzalamayabileceği belirtiliyor. Gül'ün yasayı imzalayamaması halinde zam farkları Mart ayındaki maaşlara yansıtılacak.

SGK hazırlık yaptı

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ise Torba Kanunu'nun imzalanıp Resmi Gazete'de yayınlanabileceğine göre hazırlık yaptı. Yasanını yayınlanması halinde perşembe günü emekliler zamlı maaş alacak.

Ne kadar zam alacaklar?

Torba Kanunu'nun 52'nci maddesi emeklilere yapılacak zammı düzenliyor. Ocak ayı itibariyle emeklilere 60 lira zam yapılması öngörülüyor. Artış tutarının gelir ve aylıkların yüzde 4 arttırılması halinde gerçekleşecek artış tutarından az olması halinde yüzde 4 zam yapılması öngörülüyor. 2011 yılının temmuz ayında emeklilere yüzde 4 oranında zam yapılması düzenleniyor. Emeklilere Ocak ayında 20 liraya yakın enflasyon farkı zammı ödendi. Torba Kanunu'nun yasalaşması ile birlikte 40 lira daha fark ödenecek. Şubat ayı zammı ile birlikte emeklilere 100 TL zam ödenmiş olacak. Eğer ödemelerin mart ayında yapılması halinde ise 140 lira zam ödenmiş olacak.

Ambargo değil yüksek gümrük vergileri engel

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 4 günlük resmi ziyaret için İran'a gitti İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından resmi törenle karşılanan Gül, ilk günde DEİK organizasyonuyla ziyarete eşlik eden 100'den fazla işadamına seslendi, onların dertlerini dinledi. İşadamları, İran'la ambargo kapsamında olmayan ürünlerin ticaretinin finansmanında Türk bankalarını 'kraldan çok kralcı' davranmakla suçladı. Cumhurbaşkanı Gül ise ABD ve BM ambargolarının ticaretin önünde engel olmadığını, en büyük engelin yüksek gümrük vergileri koyan ve gerekli güveni vermeyen İran'dan geldiğini söyledi.

İran'ın önümüzdeki dönemde 1 milyon adet konut inşa etmeyi hedeflediğini anlatan Gül, bu konut ihalelerinin Türklere de açık olduğunu söyledi. Toplantı öncesinde Kuzu Grubu'nun inşa ettiği 20 bin konutluk şantiyeyi gezdiğini kaydeden Gül, İran'in İslam devriminden sonra ilk defa ekonomik reformlar yaparak yabancı sermayeye daha açık hale gelmeye başladığını ifade etti.