Türkiye gazetesinin haberine göre 25 Mart 2009"da helikopter kazasında hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu"nun hazırladığı son kanun teklifi yasalaşıyor. Yazıcıoğlu, 18 Şubat 2009'da verdiği yasa teklifinde özel güvenlikçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesini istemişti.

TOPÇU: BAŞBAKAN SÖZ VERDİ
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Yalçın Topçu, Yazıcıoğlu"nun Özel Güvenlikçiler Yasası"na büyük önem verdiğini belirterek, “ Biz de altında genel başkanımızın imzası bulunan bu yasa teklifini bir vasiyet olarak kabul ettik. Bu yüzden meclis gündemine alınması için büyük çaba sarfettik” dedi. Başbakan Erdoğan"ın kendilerine, yasanın değiştirilerek, yıl sonuna kadar mutlaka meclisten geçirileceği sözünü verdiğini belirten Topçu, Meclis Başkanı ve muhalefet partilerinin de büyük destek verdiğini söyledi. Yalçın Topçu, “Özel Güvenlikçiler Yasasında yapılan değişiklik, rahmetli liderimizin manevi şahsiyetine, dava arkadaşlarına ve geride bıraktıklarına gösterilen bir saygının ifadesi olacaktır” diye konuştu. x
YASA NE GETİRİYOR?

Muhsin Yazıcıoğlu"nun imzasını taşıyan yasa teklifi, 5188 sayılı özel güvenlik hizmetlerine dair kanunun 11. ve 14. maddesinde değişiklik yapılmasını öngörüyordu. Bu teklif kısa bir süre önce Başbakan Erdoğan"in talimatıyla torba yasasına dahil edildi. Geçtiğimiz günlerde de küçük bazı değişikler yapılarak alt komisyondan geçti. Yasal prosedürün tamamlanmasının ardından önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Ve "torba"daki birçok yasa teklifiyle birlikte, yılbaşından önce veya yeni yılın ilk günlerinde yürürlüğe girecek. Özel güvenlikçilerin çalışma şartlarını düzenleyen kanun, mecliste artık Muhsin Yazıcoğlu Yasası olarak anılıyor. Ancak Büyük Birlik Partisi mecliste hiç milletvekili olmadığı için AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak imzasıyla işleme konuldu. Yasa ile silahlı görev yapacak özel güvenlik elemanları için en az lise mezunu olma şartı kaldırılıyor.

LİSE DİPLOMASI ŞART DEĞİL
Yükseköğretim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarından mezun olanlarda silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmayacak. Asker ve polis emeklileri ile MİT"ten emekli olanlar yeniden eğitim şartı aranmadan özel güvenlikçi olabilecek. Ve özel güvenlik elemanlarından 5 yılda bir tekrarlanacak mecburi eğitim için ek ücret alınmayacak. Türkiye"de şimdiye kadar toplam 415 bin 487 kişiye özel güvenlik görevlisi belgesi verildi. Ancak bunların yarıdan fazlası ya çalışmıyor veya başka bir işle meşgul. Hâlen hastaneler, stadyumlar, kamu kurumları, alışveriş merkezleri gibi kurum ve kuruluşlarda faal olarak 168 bin 975 özel güvenlik elemanı çalışıyor. Bu rakam, aralarında Polonya, Kanada, Bulgaristan, Portekiz, Ukrayna, Arjantin, Kanada gibi ülkelerin de yer aldığı 134 ülkenin asker sayısından bile fazla. Avusturya, Belçika, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti"nin asker sayılarının toplamı bile Türkiye"nin özel güvenlik elemanı sayısına ulaşamıyor.