Askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA protokolü yürürlükten kaldırıldı. İçişleri Bakanı Atalay, hafta başında Genelkurmay Başkanı ile yaptığı görüşme sonunda protokolün ortak imzayla kaldırıldığını açıkladı.

1997 yılında hazırlanan EMASYA, 1. Ordu Komutanlığı tarafından hazırlandığı iddia edilen ve camilerin bombalanmasını öngören Balyoz Operasyon Planı"na dayanak oluşturduğu iddiasıyla tartışılmaya başlanmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 2 Temmuz 1997"de imzalanan ve ismi “Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı Arasında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu"nun 11/d Maddesi Gereğince Alınması Gereken Müşterek Tedbirlere İlişkin Protokol” olan, ancak kamuoyunda “EMASYA” (Emniyet Asayiş Yardımlaşma) olarak bilenen protokol yürürlükten kaldırıldı.

EMASYA"nın kaldırıldığını dün önce Başbakan Erdoğan açıkladı. Erdoğan konuya ilişkin detayları İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın vereceğini söylemekle yetindi. Hemen ardından İçişleri Bakanı Atalay"dan beklenen açıklama geldi. Atalay, geçtiğimiz Pazartesi günü, bu konuda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşme yaptığını belirterek, “Bunun ortak imza ile yine yürürlükten kaldırılmasını kararlaştırmıştık” dedi. Beşir Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

Yeni düzenleme yapılmayacak

“Arkadaşlarımız bir araya geldiler. Bugün ortak imzayla yürürlükten kaldırdılar. Bildiğiniz gibi protokolü 1997 yılında Genelkurmay Harekat Başkanı ile İçişleri Bakanlığı"nın o zaman ki Müsteşarı imzalamıştı. Şimdi de yine aynı şekilde Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Sayın Korgeneral Mehmet Eröz ile bakanlığımız Müsteşarı Sayın Osman Güneş imzalayarak tutanağı yürürlükten kaldırmış oldular.

Bu hem Genelkurmay Başkanlığımıza, hem de il valililerimize bugün gönderilmiştir. Esasen görüşmelerimizde vurgulamıştık, ilgili mevzuat, ilgili kanunun ilgili maddesi çok tafsilatlı ve detaylı yazılmış. Bu konuda yeni bir düzenlemeye, yeni protokole veya bu konuda yeni tespite ihtiyaç olmadığı kanaatine varmış olduk. Mevzuat şu haliyle bu konudaki ilişkileri düzenlemek için yeterli. Zaten bildiğiniz gibi genelde kanun bu konudaki yetkileri valilere verir. Şu anda ilgili kanunun hükümleri geçerli olacak.”

ORG. ÇETİN DOĞAN: "Paşa paşa imzalattık"

Balyoz Planı"nın hazırlandığı iddia edilen 1. Ordu"daki toplantıda, Orgeneral Çetin Doğan"ın ses kayıtlarında şu ifadeler dikkat çekti: “Bu porotokol kanunları falan geçti diye itiraz ediyorlar. O günkü şartlar altında onu da paşa paşa imzalattık.” Protokol 2 Temmuz 1997 tarihinde asker adına Doğan imzalamıştı.

Şemdinli"de EMASYA iddiası

Hakkari"nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitap Evi"nin bombalanması ardından da EMASYA"nın devreye sokulduğu iddia edildi. Bombalamanın ardından ilçe merkezine jandarma sevkedilmiş, aynı noktada polisler de görev yapmıştı.

EMASYA Protokolü hiç uygulamaya konuldu mu?

20 KasIm 2003"te İstanbul"da Beyoğlu"ndaki İngiliz Konsolosluğu ve Levent"teki HSBC Bankası bombalamalarının ardından EMASYA protokolünün devreye sokulduğu ileri sürülmüştü. Patlamalardan sonra askeri birliklerden herhangi bir talep olmamasına rağmen Taksim ve Levent"e askeri birlikler sevk edilmişti. -vatan