Bir insanın yaşlandığını sadece yüzündeki çizgilerin ve göz çevresindeki kırışıklıkların ele verdiğini zannediyorsanız, yanılıyorsunuz. Her ne kadar yaşlanma belirtileri öncelikle yüzde ortaya çıksa da, uzmanlar bir kişinin ellerinin de yaşını gözler önüne serdiğini söylüyor. Ancak çoğu insan yüzündeki yaşılılık belirtilerini bakım işlemleri ya da estetik
operasyonlarla gidermeye çalışsa da, aynı hassasiyeti ellerine göstermiyor. Gün içinde en çok kullandığımız organımız olan eller, el bebek gül bebek bir muamele ile el üstünde tutulmayı hak ederken; çoğunlukla ele güne karşı yapayalnız ve bakımsız kalıyor.

GENÇLEŞTİRİN
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, sadece birkaç basit işlemle yıllara meydan okuyan bir gençlik, sağlık ve güzellikte ellere sahip olunabileceğini söylüyor. Ellere uygulanabilen estetik yöntemler arasında başı, lazer ile cilt gençleştirme çekiyor. 'Non invazif lazer' adını taşıyan bu işlem sayesinde, ciltteki hücreler yenileniyor.
Böylece eller çok daha sıkı ve genç bir yüzeye sahip oluyor. El üzerindeki sarkmalar da yok oluyor. Sadece üç seanstan sonra gözle görülür bir etki yaratan bu uygulama, herhangi bir yan etkiye yol açmıyor. Ciltte ağrı, tahriş ya da kızarıklık yaratmıyor.

PEELING LEKELERİ YOK EDİYOR

Sağlıklı ve genç ellere sahip olmayı sağlayan bir diğer uygulama ise peeling. Bu işlem sırasında ellerin üst derisi soyuluyor ve derinin kendini yenilemesi sağlanıyor. Peeling, ellerdeki kırışıklıkları ve güneşin yol açtığı lekeleri de yok ediyor. Peeling uygulamaları sırasında 'gren peel' adı verilen bitkisel malzemelerin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Kışlaoğlu, ekliyor: “Bitkisel peeling, kimyasallar kimyasallardan ve sentetik maddelerden arınmış olduğu için cilde zarar vermiyor. Bazı peeling türlerindemeydana gelen pigmentasyonlar, bitkisel uygulamalarda hemen hemen hiç olmuyor. Orta derinlikte bir soyma yapan bu peeling; diğer peeling türlerine nazaran daha çabuk iyileşerek, uygulama yapılan kişilerin iş ve zaman kaybına neden olmuyor. Beş gün tamamlandığında cilt, belirgin derecede daha genç ve parlak görünüyor.”

Doku kaybını giderebilirsiniz

Eğer ellerinizin yüzeyinde yaşlılığa bağlı bir doku kaybı varsa, bunu hazır dolgu malzemesi uygulaması ya da lipofilling yöntemi ile düzeltebilirsiniz. Hazır dolgu maddeleri uygulaması,
cilde anestezik bir krem sürüldükten sonra beş dakika içinde ince bir iğne yapılarak gerçekleştiriliyor. Çalışan kişiler bu uygulamayı öğle tatilinde bile yaptırabiliyor. Kişinin özellikle karın bölgesinden alınan yağ dokusunun istenilen bölgeye enjeksiyonu olan lipofilling yöntemi ise; 3-4 ay sonra ellerde gözle görülür bir gençleşme yaratıyor.

Çatlakları önlemek için eldiven takın

Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, kış aylarında ellerin soğuk hava ve rüzgâr nedeniyle kuruduğuna dikkat çekiyor ve havanın bu negatif etkilerinden korunmak için eldiven takmanın şart olduğunu söylüyor. Kışlaoğlu ekliyor: “Eğer el kurumasına karşı önlem alınmazsa, ellerde çatlama meydana gelir. Kışın eldiven takmadan dışarıya çıkmak, ciddi ağrılar yapan çatlaklara yol açabilir. Çatlayan ellerin iyileşmesi için ise düzenli olarak bir bakım kremi kullanmak gerekir. Fazla sıcak ve soğuk su, deterjanlar ve evde kullanılan diğer temizlik ürünleri de ellerin yıpranmasına yol açar. Suyla yapılacak işlerde lastik eldiven, ev işlerinde ise pamuklu eldiven kullanmak gerekir. Ayrıca elleri ıslattıktan sonra iyice kurulamak ve ardından el kremi ya da losyon sürmek de şarttır.”

Yatmadan önce masajla şımartın

El sağlığının korunmasında masaj yapmak da önemli bir rol oynuyor. Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, haftada bir kere ellere çok yağlı kremle masaj yapılmasını tavsiye ediyor ve ekliyor: “Masaj sırasında, her parmağın ucundan başlanarak dibine kadar iyice sıvazlanması gerekir. Ayrıca avuçlara ve el üstüne de yumuşakça masaj yapılmalıdır. Bunun için en uygun zaman ise gece yatmadan önceki süreçtir. El üstlerine sürülen parafin de, gözeneklerin açılmasında ve rahatlamada önemli bir rol oynar.”

H2