Cumhurbaşkanı Gül, Avrupalıların Türkiye"ye yönelik eleştirilerinin Batı"nın güvenliğine yönelik tehditlere karşı işbirliğini aksatabileceğini söyledi

İngiltere"de yayımlanan Financial Times (FT) gazetesine bir röportaj veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen"in NATO Genel Sekreterliği"ne seçilmesi sürecinde Türkiye"nin itirazlarına yönelik eleştirilerin “çok tehlikeli” olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Financial Times muhabiri Delphine Strauss"un, ABD Başkanı Barack Obama"nın Türkiye ziyareti, Afganistan, Ermenistan"la ilişkiler ve Kıbrıs meselesi gibi birçok konudaki sorulanı yanıtladı. Gül, Rasmussen krizinde olduğu gibi iddialı politikalar yürütmesinin Avrupa ülkelerini Türkiye"ye karşı kışkırtıp kışkırtmayacağı şeklindeki soruya cevap verirken, “Bazı çevrelerin bu konudaki yaklaşımlarının farkındayım ve bunu kaygı verici buluyorum. Bu çok tehlikeli ve bizi rahatsız ediyor” dedi.
FT muhabiri Strauss, Gül"ün, Avrupalıların bu şekildeki eleştirilerinin Batı"nın güvenliğine yönelik tehditlere karşı işbirliğini aksatabileceğini söylediğini yazdı.
Gül, Obama"nın başkan olarak ilk denizaşırı ikili ziyaretini Türkiye"ye yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Türkiye"nin yerini anladılar” dedi.

Kafkaslarda yeni durum
Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan"la ilişkiler konusundaki bir soruyu yanıtlarken de, kendisinin geçen yılki Ermenistan ziyaretinin ardından yapılan çeşitli görüşmelerle, ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda ortak bir anlayışa ulaşıldığını belirtti. “Geçen yazdan sonra Kafkaslar"da yeni bir durum oluştu” diyen Gül, “Bu açıdan bakıldığında Kafkaslar"daki en önemli sorun Ermenistan"la Azerbaycan arasındaki Karabağ meselesidir” dedi.
Türkiye"nin Afganistan"da komutayı üstlenince asker sayısını artırıp artırmayacağı sorusu üzerine Gül, “askeri ve sivil varlığın artırılacağını”, ancak kesinlikle muharip güç olmayacağını söyledi.

Milliyet