Hamburg Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kitaplara ilgi duyan her dört Alman’dan biri hayatında bir kez de olsa elektronik kitap okudu.

Geçen yıl zaman zaman kitap satın alıp okuyan insanların yüzde 14’ü en az bir kez elektronik kitap satın aldı. Yüzde 9’luk bir kesim ise ücretsiz elektronik kitap ve deneme metinlerini okudu.

Araştırmanın yöneticilerinden Prof. Michael Clement, Almanya’da da bu alanda ABD’dekine benzer büyük bir gelişme olduğu görüşünde. Clement, “Almanya'da gelecek beş yıl içinde, Noel ticaretinin kitaplardan elde edilen cirosunun yüzde 50’sini elektronik kitapların oluşturacağından yola çıkıyoruz” dedi.

Üçte biri arkadaşlar üzerinden alıyor

Elektronik kitap satın alanlar geçen 12 ay içinde ortalama 57 euro harcadı. Ayrıca tüketiciler bir e-kitap için ortalama 15, 84 euroluk fiyatı da normal olarak nitelendiriyor. Kullanıcılar, resim, harita ya da özet gibi kitabın ek içeriklerine de önem veriyor.

Araştırmaya göre, elektronik kitap satın alanlar gelecekte de almayı planlıyor, elektronik kitap okumayanların ise gelecekte de böyle bir planı bulunmuyor. Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer önemli nokta da elektronik kitap okuyanların üçte birinin kitabı arkadaşları üzerinden edinmiş olması.

Elektronik kitap almak isteyenlerin en sık başvurduğu site ise Amazon. Geçen 12 ay içerisinde okuyucuların yüzde 57'si Amazon, yüzde 27'si iTunes, yüzde 18'i Thalia, yüzde 14'ü Weltbild/Hugendubel ve yüzde 9'u da Libri üzerinden satın aldı.