Son birkaç gündür mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları elektrik tüketimini de artırdı. AYEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, aşırı sıcaklarda klima kullanımın son birkaç günde elektrik tüketimini artırdığını ifade etti.

SICAKLIK 40 DERECEYİ GÖSTERDİ

Yurt genelinde birkaç gündür etkisini gösteren sıcak hava dalgası, İstanbul’da elektrik tüketimini de artırdı. Dün şehrin bazı noktalarında termometreler 40 dereceyi gösterirken, vatandaşlar da serinlemek için ev ve iş yerlerinde klima kullanımına yöneldi. Son birkaç gündür artan klima kullanımı elektrik tüketimine de artı olarak yansıdı. AYEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, son günlerdeki sıcaklık artışının elektrik tüketimine de yansıdığını ifade ederek, “Son günlerde sıcaklık artışının yoğun olması nedeniyle bu, elektrik tüketimine de yansımış durumda. Son birkaç gündür elektrik tüketimi son 3 aya baktığımızda en üst seviyelere ulaşmış durumda’’ dedi.

TÜKETİMİN ARTMASI NEDENİ KLİMALAR

Bu durumun aşırı sıcaklara bağlı geliştiğini düşündüklerini ifade eden Çepni, “Gerçi Avrupa’da ekonomik kriz sürüyor ama ülkemizde bu kriz çok yansımadığı için sanayi üretimi de devam ediyor. Ama yazın sıcakların artmasıyla beraber de klimaların devreye girmesi tüketimi biraz daha artırdı’’ diye konuştu.

Öte yandan, yapılan son ölçümlerde, İstanbul’da 10 Haziran tarihinde hava sıcaklığı 27 dereceyi gösterirken elektrik tüketimi Anadolu yakasında 23.857.013 kilowatt/saat olarak ölçüldü. 11 Haziran’da ise sıcaklık 30 dereceyken elektrik tüketimi 29.383.263 kilowatt/saat, 12 Haziran’da 32 derecede 31.225.327 kilowatt/saat ve sıcaklığın 36 dereceyi bulduğu 13 Haziran tarihinde de 32.107.683 kilowatt/saat olarak ölçüldü. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda sıcaklık artışına bağlı olarak son 4 günde elektrik tüketiminde gözle görülür bir artışın olduğu saptandı.