Vergi ve prim borçlarının yapılandırmasıyla ilgili Torba Tasarı'nın komisyonda görüşülmesi devam ediyor.

Madde madde kabul edilen tasarı tamamlanınca Genel Kurul'da oylanacak. Önceki gün tasarının kabul edilen 1'inci maddesine göre; 31 Temmuz 2010 tarihine kadar olan ödenmemiş vergiler, trafik cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, belediyelerin su bedeli alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su alacakları kapsam içerisinde olacak. Verilen önergeyle, belediyelerin 31 Temmuz 2010 tarihi itibariyle tahakkuk eden vergi borçları da yapılandırma kapsamına alındı.

Torba Yasa Tasarısı'ndan memuriyetten atılan memulara da müjde çıktı. Memuriyetten atılan memurlara emeklilik hakkı tanınanacak. 1999-2005 arasında memuriyetten atılanlara emeklilik hakkı verilecek. Bu tarihler arasında memuriyetten atılanlar borçlanarak emekli olma şansına kavuşacak. Yasanın bu maddesi daha çok askerlik görevi ile ilişiği kesilenleri ilgilendiriyor.

MAHKEMELİKLERE İNDİRİM

Torba Tasarı'nın, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklara ilişkin 3'üncü maddesi de komisyonda kabul edildi. 31 Temmuz'dan önce ihtilaflı hale gelen vergi dosyalarında, mahkemenin ilk aşamasını kazananların borçlarının yüzde 80'inin, kararı çıkmayanların borçlarının anaparasının ise yüzde 50'sinin silinmesine imkan tanınıyor. Vergi ihtilafı olan şirketlerden Doğan Yayın Holding, Turkcell ve TÜPRAŞ kanundan yararlanıp yararlanmayacağına dair bir açıklama yapmadı.