Üreticilerin birçok sorun ile karşı karşıya kaldığını ancak en önemlilerinden birinin elektrik borçları sorunu olduğu belirtilen açıklamada; “Daha önce bir borç yapılandırması olmuş ancak bu yapılandırmadan sulama abonesi olan üreticilerimizin sadece yüzde 30"u faydalanmıştır” denildi.
Açıklamada; daha önce yapılandırmanın amacına ulaşmamasının ardından üreticilerin 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklık ile üreticilerin zarara uğramasıyla, zamlanan elektrik borçlarını ödeyemez duruma geldikleri belirtildi.
Borcunu ödeyemeyen üreticilerin elektriklerinin kesik ve birçoğunun icralık duruma geldiği ifade edilen açıklamada; “Elektiriklerinin kesik olması nedeniyle sulama yapamayan bu nedenle ürünü kuruduğu için feryat eden çiftçi borcunu nasıl ödeyecek? üreticilerin elektrik borcu sorununun çözümü aciliyet kazanmış ve artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Çiftçilerin elektirk borçlarındaki faiz tutarı ana para seviyesine kadar gelmiştir. Üreticilerin borçlarını ödeyebilmeleri ve üretimlerini sürdürebilmeleri için bağ-kur borçlarında olduğu gibi faiz affı yapılmak suretiyle borç miktarları uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Ayrıca üretimin devamı için kesilen elektrikler acilen açılmalıdır” ifadelerine yer verildi.