Mahkeme olası kast ihtimalini değerlendirmeye aldı. Eğer yargılama bu doğrultuda devam ederse verilecek ceza 20 yıldan az olmayacak. Bu da davanın örnek haline gelmesini sağlayacak ve trafik canavarlarının az cezayla kurtulmasının önünü kapatacak...

Beşiktaş'ta freni boşalan minibüsün çarptığı Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Elbruz Bilge'nin ölümüne ilişkin açılan dava, “kasıt” yönünden incelemeye alındı.
İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, minibüs şoförü olan tutuklu sanık Cavit Mutluçoban ve avukatı ile Elbruz Bilge'nin babası Fahrettin Bilge'nin avukatları ve üniversiteden arkadaşları katıldı.

Duruşmada sorgusu yapılan Mutluçoban, 25 yıldır minibüs şoförü olduğunu belirterek, kaza günü Trabya'dan Beşiktaş'a yolcu getirdiğini ancak Ortaköy varyant üzerinde aracın freninin boşaldığını söyledi.

Minibüsü kontrol etmek için gerekli çabayı gösterdiğini ancak bir süre sonra bilincini kaybettiğini ifade eden Mutluçoban, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kazanın olduğu yere yakın ışıklar vardı. Ben kaza mahalline kontrolsüz olarak girdim. Bu yüzden korna dahi çalamadım. Olay anında yolun karşısına geçtim. Burada yayalar bulunuyordu. Olay anında ben direksiyonda oturur vaziyette değil, yatık bir konumdaydım. Daha sonra bir gence çarptığımı ve aracın da ışıkları geçince bir direğe çarparak durduğunu anladım. Arabadan indim. Bir anda olay yerinin çok kalabalık olduğunu gördüm ve panikledim. Olay yerinden 50-60 metre uzaklaşarak panik halinde bir taksiye bindim. Şoföre, beni en yakın karakola götürmesini söyledim. Taksiciden karakolun ters tarafta olduğunu öğrenince taksiden indim. Yolun karşısına geçerek telefonla çağırdığım polisler beni karakola götürdü.”

Kaza sırasında aracın hızının 50-60 kilometre olduğunu savunan Mutluçoban, “Olay sırasında alkollü değildim. Bu olaydan dolayı çok üzgünüm. Ben kazadan 5-6 gün önce aracın fren ayarlarını bir tamirciye yaptırdım” dedi.

Elbruz Bilge'nin babası Fahrettin Bilge'nin avukatları, kazadan zarar gördüğü gerekçesiyle davaya katılmasını talep ettiklerini bildirdi.
Davanın, suçun bilinçli taksirle işlendiği yönünde açıldığını hatırlatan avukatlar, kazada “olası kast ihtimalinin kuvvetli olduğunu” savundu.
Kaza sırasında minibüsün çok süratli olduğunu ifade eden avukatlar, kazanın ardından sanığın Bilge'yi yaralı vaziyette bırakıp kaçtığını öne sürdü. Avukatlar, müvekkil adına sanıktan şikayetçi olduklarını bildirdi.

“KASIT” YÖNÜNDEN İNCELEME

Hakim, Fahrettin Bilge'nin gelecek duruşmada hazır bulundurularak şikayetinin tespitinin ardından davaya katılması konusunda karar alınacağını bildirdi.
Kazaya neden olan sanığın suçuna ilişkin “olası kast ihtimalini” değerlendirmeye alan hakim, bu nedenle sanığa ek savunma hakkı verilmesinin düşünülmesini kararlaştırdı. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren hakim, duruşmayı erteledi.

Beşiktaş Meydanı'nda 26 Eylülde meydana gelen kazaya ilişkin hazırlanan iddianamede, Cavit Mutluçoban'ın “bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olmak” suçundan 3 ile 9 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Dosyanın ağır ceza mahkemesine gitmesi halinde Mutluçoban için 20 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istenebilecek. - hürriyet