Pazar günü Elazığ’da yapılan yürüyüşün ardından BDP il binası ve Kürtlere ait bazı işyerlerine saldırılar gerçekleşmiş, bunun ardından 63 kurumdan oluşan Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’nun öncülüğünde MHP ve BDP yetkililerinin de bulunduğu bir toplantı ile bir mutabakat metni imzalanmıştı. Ama BDP il başkanı Mehmet Kılıçtepe dün Radikal’e ‘bir parti yöneticisinin kişisel inisiyatifle mutabakata katıldığını ve metnin kendilerini bağlamadığını’ söyledi. 
 
Pazar günü düzenlenen ‘Şehitlere Saygı’ yürüyüşünün ardından bazı gruplar BDP il binası ve Kürt esnafa ait işyerlerini taşlamıştı. Bunun üzerine Elazığ STK Platformu harekete geçti ve MÜSİAD öncülüğünde, MHP, BDP, Cem Kültür Merkezi ve İlim ve Hayra Vakfı bir araya geldi. Bir mutabakat metni imzalandı ve basına duyuruldu. “En çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu bu dönemde tüm sivil toplum kuruluşlarını, emniyet güçlerimizi, siyasi partileri ve tüm vatandaşlarımızı sağduyulu davranmaya davet ediyoruz” ifadeleriyle biten bu metin ve MHP’li, BDP’li, Alevi ve Sünni temsilcilerin aynı masa etrafında buluşması gergin bir dönemde önemli bir ‘umut ışığı’ olarak algılandı. Biz de dün bu ‘Elazığ Baharı’nın nasıl gerçekleştiğini anlamak için tarafları aradık. 
 
BDP’den metne tekzip 
 
Aslında ilk duyduklarımız ‘heyecan verici’ydi. Metni MHP adına imzalayan İl Sekreteri Gürol Suroğlu ile konuştuk. Suroğlu, “Kendi tabanımızdan gelen bazı tepkiler var, ama biz imzamızın arkasındayız” diyordu. “Ben de Kürt kökenliyim. Bu bölge gerçeğinin içinde yaşıyoruz. BDP’li arkadaşlarla bir araya geldik ve kentin huzuru için mutabakat imzaladık” diyen Suroğlu, tabanlarından bazı tepkiler aldıklarını ama il başkanını Ankara’ya davet eden Genel Başkan Bahçeli’nin destek verdiğini söyledi. MÜSİAD Elazığ temsilcisi Nedim Durgungöl de mutabakatı umut verici buluyordu: “Elazığ milli duyguların ağır bastığı, Alevi ve Kürt yurttaşlarımızın da yaşadığı bir kent. 2007’de BDP’nin 10 bin oyu vardı. O üzücü hadisede, ‘Taraftar 23’ adlı ve çok gençlerden oluşan bir grup bazı yerleri taşladı. Emniyet’in de daha hassas olması gerekirdi.” Durgungöl, MHP ve BDP ile bizzat irtibata geçerek kentteki sivil platformun çatısı altında mutabakatın gerçekleşmesini sağlamış: “Biz üzerimize düşeni yaptık ve kentte çok olumlu tepkiler var” diyordu. 
Son adres BDP’ydi. Ama İl Başkanı Mehmet Keresteci, tabloyu birden değiştiren şu sözleri söyledi: “Arkadaşımız kendi inisiyatifiyle imzalamış. Metni tekzip edeceğiz.” Böylece bir bacağı kopan ‘mutabakat masası’ devrilmiş oldu.