Ankara polisinin El Kaide terör ağına yönelik operasyonda bastığı hücre evinde, 700 kilo patlayıcı madde yapımında kullanılan malzeme bulundu. Malzemenin 8 sene önce İstanbul’daki saldırıda kullanılan maddelerle benzer olduğu belirlendi.

El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in Pakistan’daki evinde öldürülmesinin ardından intikam eylemleri için harekete geçen örgüt kadrolarını takibe alan polis ilk operasyonu Ankara gerçekleştirdi.

Sincan’daki hücre evine yapılan baskında, 2003’deki kanlı İstanbul eylemlerinde kullanılan patlayıcılardaki hammaddenin benzeri yaklaşık 700 kilogram kimyasal madde ele geçirildi. 14 zanlının gözaltına alındığı operasyonda, bomba yapımında kullanılan telefon düzeneği ile 2 kaleşnikof tüfek de ele geçirildi.

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından, gerek Afganistan’daki örgüt yönetiminin gerekse Türkiye’deki “uyuyan hücrelerin” faaliyetlerini izlemeye alan polis, ilk hareketlenmeyi Ankara’da belirledi. Sincan’da kiralanan bir eve yerleşen El Kaide grubu üyesini uzun süredir takibe alan Ankara Emniyeti İstihbarat ve Terörle Mücadele Şubeleri ismi gizli tutulan El Kaide’ciyi adım adım izledi.
Örgütün Afganistan’daki kamplarında faaliyet yürüten “Ramazan Keskin” adlı grubun üyesi olduğu belirlenen El Kaide mensubunu takip eden polis, kısa süre önce evde bazı hareketliliklerin yaşandığı saptadı.

Gizli kameralarla 24 saat boyunca takibe alınan şüphelinin bağlantılarını izleyen polis, evde yaşamayan başka kişilerin de söz konusu hücre evine girip çıktığını belirledi.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğinin koordinesinde yürüten ön hazırlık çalışmalarının ardından polis, önceki gece saat 22.00 sıralarında özel hareket timlerinin de katıldığı operasyonda şüpheli El Kaideci’yi gözaltına aldı. Operasyon sırasında yapılan aramada yüklü miktarda patlayıcı hammaddesi ele geçirildi.

İstanbul’u 2003’te kana bulayan El Kaide saldırılarında kullanılan patlayıcıların hammaddelerine benzer yaklaşık 700 kilogramlık kimyasal maddenin burada depolandığı saptandı. İstanbul’daki saldırılarda 600 kg malzeme kullanılmıştı. Malzemeler incelemeye alınırken, kimyasallar arasında amonyum nitrat, potasyum sülfat, nitrik asit, mazot ve aseton olduğu tespit edildi.

Evdeki aramada, olası eylemler için hazırlanacak patlayıcının infilak ettirilmesinde kullanmak amacıyla özel telefon düzeneği hazırlandığı da görüldü. Bu düzeneği de incelemeye alan uzmanlar, evde bomba yapım krokileri ve bazı teknik malzemeler de ele geçirdi.

Polis olası çatışmalarda kullanılmak amacıyla getirtilen 2 Kaleşnikof otomatik tüfeğe el koydu. Tüfeklerin daha önce herhangi bir eylemde kullanılıp kullanılmadığını tespit için kriminal laboratuvarına gönderildiği belirtildi.

Hedef ABD tesisleri

Polis, söz konusu şüpheliyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle Ankara’da 8, Bursa’da 3, Yalova’da 2 zanlıyı gözaltına aldı. Milliyet’e bilgi veren üst düzey bir emniyet yetkilisi, Bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonu gerçekleştiren ABD’ye ait diplomatik ve askeri tesislerin hedef alınmış olabileceğini belirtti. Ankara Emniyeti’nce çok gizli yürütülen operasyon İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e de aktarıldı. Bakan Şahin, EGM İstihbaratı tarafından bilgilendirildi.