Gazeteci-Yazar Hüsnü Mahalli, El Cezire kanalıyla ilgili çarpıcı açıkmalarda bulundu. 'ABD güdümlü' yayın yaptığı 'Wikileaks' belgeleriyle ortaya çıkan kanalla ilgili iddialar çok konuşulacak
 
Wikileaks belgelerinde, Irak işgaliyle ilgili haberleri ABD'nin istekleri doğrultusunda yayınladığı ortaya çıkan El Cezire ile ilgili en çarpıcı tespit Gazeteci Yazar Hüsnü Mahalli'den geldi.
 
Katar Merkezli kanalın kuruluşunda yer alan ve bir süre çalıştıktan sonra istifa eden Mahalli, Wikileaks belgelerinin ifşa olmasıyla 11 yıl önce tanık olduğu olayların kanıtlandığını söyledi.
 
ABD'nin Ortadoğu'ya 2002'de girmesinden önce El Cezire'nin kurulduğunu vurgulayan Mahalli, kanalın CIA güdümünde hareket ederek ABD'nin bölgedeki çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti. İşte Hüsnü Mahalli'nin açıklamasından çarpıcı detaylar...
 
SÖYLEDİKLERİM KANITLANDI
 
Ben El-Cezire'nin kuruluşunda yer aldım. 1999-2000 yılında çalışmaya başladığımda Türkiye haberleri yapmamı istediler. Ancak yaptığım haberleri kabul etmediler. Müslüman-laik tartışmalarını körükleyecek haberler istiyorlardı. Ben 'haber ne ise odur' dememe rağmen anlaşamadık. El-Cezire'nin kurulduğu Doha küçücük bir köy... Bana çok mantıklı gelmedi o işler, bir köye neden dünyanın en büyük kanalını kurmak istiyorlar. Bunun bir oyun olduğunu o zaman anladım. 9 ay sonra görevi bıraktım. O dönemde bildiklerim, Wikileaks belgelerinin yayınlanmasıyla birlikte 11 sene sonra kanıtlanmış oldu. El Cezire yöneticilerinin en başından beri ABD Haber Alma Teşkilatı (CIA) ile nerede ve kimlerle toplantı yaptığını oradaki herkes bilir. Bu yeni bir şey değil. Wikileaks belgelerinde bunun ortaya çıkmış olması ise ABD-El Cezire ilişkisini ilk kez somut olarak kanıtladı.
 
ABD GENEL MÜDÜR YAPTI
 
El Cezire'nin ABD politikalarına yönelik nasıl bir yayın yaptığını biliyoruz. Dolayısıyla Ortadoğu'da bu olaylar başlamadan önce hazırlanıldığını söyleyebiliriz. ABD bölgeye girmeden El Cezire kurulmuştur. Buradaki sözde tanıkları eğittiğini, sözde ayaklanmalara ön ayak olduğunu biliyoruz. El-Cezire'nin genel müdürü Vadah Hanfer, hem Irak'ta hem de Afganistan'da muhabirlik yaptığı dönemlerde çektiği görüntüleri direkt olarak ABD istihbaratına verirdi. Bunların hepsini biliyoruz. 2001 ve 2003'te Hanfer böyle meşhur oldu. Daha sonra da muhabirken El Cezire'nin genel müdürlüğüne getirildi durduk yerde.
 
'ANTİ-AMERİKAN' GİBİ GÖRÜNÜRLER AMA...
 
Peki, önemli soru şu: El Cezire Türkiye'de neden kanal kuruyor? Aynen Afganistan'da olduğu gibi aynen Irak'ta olduğu gibi orada ne yaptıysalar, nasıl oyunlar oynadıysalar aynısını Türkiye'de de yapacaklar. Taktik çok ince... Taliban'ın, Ladin'in videolarını yayınlayan tek kanal olarak 'Anti Amerikan' gibi gözükerek bunu yapıyorlar. Türkiye'de de başlangıçta AK Parti yanlısı gibi hükümet politikalarını destekler gibi gözükebilir. Ancak bu gerçek maksadını asla örtbas etmez. Irak'a, Afganistan'a nasıl kazık attılarsa Türkiye'ye de atacaklar. Nereden biliyorum bunu? Arapça yayınından! Kandil'le araları o kadar iyi ki... Her gün izliyorum. Ayda bir Murat Karayılan röportajı veriyorlar. Erbil'deki temsilcileri aracılığıyla Kandil'de belgeseller çekip yayınlıyorlar.
 
ELÇİLİK BASKININDA EL-CEZİRE İZİ VAR
 
Yarın tıpkı Başbakan Erdoğan'ın Mısır ziyareti öncesi İsrail'in Kahire büyükelçiliğine yapılan baskın gibi çarpıtmalara imza atarlarsa ne olacak? O baskının El Cezire provokasyonu olduğu kanıtlandı. Bizim basında hiç çıkmaz böyle şeyler ama Arap basınında gündem oldu. Başbakan gitmeden önce Mısır hükümetini ve generalleri sıkıştırmak istediler. CIA'nın orada bir oyun oynaması gerekiyordu. Mısır'ı test etmek istediler. Olayın kışkırtma olduğu anlaşılınca El Cezire'nin Kahire ofisi basıldı. Hatta El Cezire Kahire şube müdürü olaylara sebep olduğu gerekçesiyle istifa etti.
 
Avrupa'nın hilafına yayın yapamazlar
 
Doğu-Batı Enstitüsü Başkanı Gazeteci-Yazar Ömer Özkaya, El Cezire yönetiminin İngiltere'de eğitildiğini ve yayınlarında ABD karşıtlığını işlediğini ancak İngiltere, Almanya ve Fransa politikalarına ters düşecek hiçbir yayın yapmadığını söyledi.
 
Avrupa ve İngiltere'nin Ortadoğu'daki etkinliğinin bitmekte olduğunu belirten Özkaya, El Cezire yayınlarının yeni dönemde İngiliz eksenli olmaktan çıkması ve ABD eksenli olması halinde Türkiye'deki projenin yürüyeceğini, aksi takdirde, kanalın tasfiye edileceğini iddia etti. Yeni dönemin aktörlerinin ABD, Türkiye ve Rusya olacağını söyleyen Özkaya şu açıklamayı yaptı:
 
"Avrupa ile enerji kaynakları arasındaki bağlantı noktaları olan Cebelitarık, Süveyş ve Hürmüz Boğazlarının denetimi üzerinde bir çekişme yaşanıyor. İsrail, Ceyhan'a karşı Hayfa'nın enerji dağıtım merkezi olmasına çalışıyordu. Mavi Marmara saldırısı Türkiye'ye 'tek başına buranın hakimi olamazsın' mesajıdır. El Cezire de yeni sürece uygun pozisyon alacaktır. Kanaldaki yönetim değişikliği biraz da bununla ilgili. Arap yarımadası ve Körfez emirliklerine 'İngiliz bölgesi' olarak bakmak gerekli. İngiltere ve Batı Avrupa'nın bu bölgede etkinliğinin zayıflatılması sürecine girildi. Katar'daki değişim bunun belirtisi."
 
CIA ile çalışan biri burada kanal kuracak
 
El Cezire Türkiye'de neden kanal kurmak istiyor? Cevabı basit... Diğer ülkelerde neden kanal kurmak istiyorsa Türkiye'de de o yüzden kanal kurmak istiyor. Hatta özel bir ilgiyle bu hazırlıkları yürütüyorlar. Kanalın Genel Müdürü Vadah Hanfer'in Türkiye'ye karşı her zaman yoğun ilgisi olduğunu biliyoruz. Yıllardır Türkiye'ye gelip gider. Türkiye'de çok sayıda arkadaşı var. Onlar üzerinden El Cezire-Türkiye'yi oluşturmaya çalışıyordu. Tabii ki CIA ile çalışan bir kişinin Türkiye'de bir kanal kurmasının başka ne anlamı olabilir ki! Olayın kendisi zaten başlı başına mide bulandırıyor. Çünkü adam zaten CIA ile çalışıyor. ABD istihbaratıyla çalışıyor ve Türkiye'de kanal kuruyor.