Sudan'ın Darfur bölgesinde 300 bin kişinin ölümüne yol açarak “savaş suçu işlediğine” dair Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı çıkarttığı Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir bugün Türkiye'ye geliyor. Ancak daha gelmeden Türkiye ile AB arasında krize yol açtı. NTV'nin haberine göre Avrupa Birliği, Ömer el-Beşir'in ziyaretiyle ilgili Ankara'ya nota iletti. Notada, Türkiye'nin katılım sürecinde Avrupa Birliği politikalarıyla uyumlu olmayı taahüt ettiği hatırlatılıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül “nota” haberine tepki göstererek “Kim kime nota veriyormuş” dedi.

ONLAR NE KARIŞIRMIŞ Kİ

Cumhurbaşkanı Gül, notayla ilgili sorulara gülerek “Onlar ne karışırmış ki. Kim kime nota veriyormuş” karşılığını verirken El Beşir'in ziyaretinin çok taraflı ziyaret kapsamında olduğuna dikkat çekti. El-Beşir'in katılacağı İSEDAK toplantısının bölgesel bir toplantı olduğunu belirten Gül, şunları kaydetti: “İKT çerçevesi içerisinde yapılan bir toplantı bu. İkili bir ziyaret değil. Bunlar çok taraflı ziyaretler, milletlerarası bir örgütün üyeleri olarak herkes ziyaret ediyor. Dolayısıyla da herkesin böyle görmesi, böyle anlayışla davranması gerekir.”

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Philip Gordon, ziyarete ilişkin olarak “Türkye'nin Sudan hükümetine vereceği mesajın, ABD ve Avrupa'nın tutumuyla tutarlı olmasını umuyoruz” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü de ziyarete izin verilmemesini istedi./yeni şafak