Balkaynak Köyü Muhtarı İhsan Kocabey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sibirya soğuklarının etkili olduğu bölgede, yiyecek bulamayan kurtların köye inerek, ahırlardaki özellikle küçükbaş hayvanlara saldırdığını söyledi.

Son bir haftada kurtların köyde 2 koyunu telef ettiğini anlatan Kocabey, ''Koyun sürüsüne yem vermek için ahırdan dışarı çıkardık. Kurtlar aç kalınca her taraftan sürünün yanına geliyorlar. O yüzden pompalı tüfeklerle kurtlara karşı gece gündüz nöbet tutuyoruz'' dedi.

Bazen gündüz saatlerinde kurtları dağın eteklerinde gördüklerini ifade eden Kocabey, pompalı tüfekle ateş ederek kurtları bölgeden uzaklaştırmaya çalıştıklarını vurguladı.

-''Akşamdan sabaha nöbet tutuyoruz''-

Aç kurtlar ve domuzların köy halkını tedirgin ettiğini ifade eden Kocabey, şunları kaydetti:

''Köy halkı, iki aydan beridir nöbet tutarak, hayvanlarını kurtlara karşı korumaya çalışıyor. Buralarda yaban hayvanı fazla. Bilhassa kış aylarında kurtlar, köye inerek hayvanlara saldırıyor. Bu duruma çare bulmak için köy halkıyla bir araya gelerek, fikir alışverişinde bulunduk. Günde en az iki kişilik gruplar halinde akşamdan sabaha kadar nöbet tutma kararı aldık. Domuz ve kurtlar tarafından herhangi bir saldırı karşısında nöbetçiler av tüfekleriyle yaban hayvanları korkutarak uzaklaştırmaya çalışıyor. Kurtlar özellikle köyümüzün 3 kilometre ilerisinde bulunan ormanlık alanda barınıyor.''

Nöbet tutanlardan Sinan Kocabey de köyün rakımının yüksek olması nedeniyle yabani hayvanların bölgeyi adeta mesken tuttuğunu belirterek, ''Yabani hayvanlar genelde buralarda besleniyorlar ve hayvanlarımıza zarar veriyorlar. Biz de mecburen iki aydan beri akşam saat 7'den bazen sabaha kadar sırayla nöbet tutuyoruz'' diye konuştu.

-''Yaban hayvanlar için doğaya et bırakıyoruz''-

Orman ve Su İşleri İl Müdür Vekili Ahmet Celal Kaba ise ağır kış şartlarından dolayı bölgedeki yaban hayvanlarının yiyecek bulmakta zorluklar çektiği, il müdürlüğü olarak doğaya yem ve besin maddesi bıraktıklarını söyledi.

Bu dönemlerde, yaban hayvanların besin ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini dile getiren Kaba, şöyle konuştu:

''Yaban hayvanları, özellikle kış aylarında besin ihtiyaçlarını karşılamak için yerleşim yerlerine iniyorlar. Biz de müdürlüğümüz bünyesinde bulunan doğa kurumu ekibi olarak doğaya mısır, arpa, buğday ve sakatat gibi besin maddelerini bırakıyoruz. Yaban hayvanların korunması ve nesillerinin devam etmesi için her yıl olduğu gibi bu yıl da gerekli çalışmalarımız devam etmektedir.''
AA