Değerli tüketiciler..

Ekonomik dönüşüm programının 2nci bölümü de açıklandı hayırlı olsun.Böyle bir programa ihtiyaç var mı yok mu diye sormadan edemedik.Zaten Orta Vadeli Programda(OVP) ekonominin gideceği yol, makro hedefler ve bazı yapısal (hem de üç yıl için) tedbirler açıklanmıştı.

Açıklanan yapısal dönüşüm programı üretimde verimlilik, yurt içi tasarruf, İstanbul finans merkezi, kamu harcamaları, kamu gelirlerinde kalite, iş ve yatırım geliştirme, istatistiki bilgi ve kayıtdışı ekonominin azaltılması adı altında 8 ana başlıkta toplanmış. Katılırsınız katılmazsınız.Ancak hangi yapısal dönüşüm diyebiliriz? Bu dönüşüm programı 12 yıldır aynı siyasi partinin tek başına idare ettiği bir ülke ve ekonomisinin durumunu ne halde olduğunun ikrarı gibi. Bu kadar yapısal olan sorun 12 yıllık bir süre içerisinde çözülmemiş ise bundan sonra nasıl çözüleceği özellikle de yatırımcılar açısından ancak büyük bir merak ve biraz da endişe kaynağı olabilir.

Dikkatimizi çeken başlıklardan biri üretimde verimlilik.Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Temmuz 2014 döneminde İstihdam edilenlerin %22,4’ü tarım, %19,9’u sanayi, %7,3’ü inşaat, %50,5’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. YineTürkiye İstatistik Kurumu verilerine göreTemmuz 2014 döneminde Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı 2014 yılı Temmuz döneminde %36,4 olarak gerçekleşti. Bu oran tarım sektöründe %84 iken, tarım dışı sektörlerde %22,7 oldu. Peki bizim yapısal dönüşüm programında kayıt dışı ekonominiz azaltılması başlığının altında nasıl bir eylem planı var? O yazmıyor işte! Bu verilerle Türkiye ekonomisinin verimliliğinden ve kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınmasından bahsetmek ne kadar anlamlı olur ayrı bir tartışma konusudur .Kamuda tasarruf dedi başbakan.Mesela diyanet işleri başkanının yeni mersedesi girer mi bu tasarrufun tedbirleri içine?Soru çok da…

Şöyle alta çizgi çekip toplama yaptığınızda bu ülkenin dış borcu Haziran 2014 itibariyle 401,7 milyar dolar. Özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içindeki payı 278 milyar doları ile yüzde 69,2'ye, kamu kesimi borçlarının payı 119,5 milyar dolar ile yüzde 29,7'ye karşılık geldiyor diyor Hazine Müsteşarlığı. Basit hesap dolarda 1 kuruşluk artış olduğunda dış borç ne kadar artıyor.Tl cinsinden 4 milyar . Kısa vadede yani bir yıl içerisinde ödememiz gereken döviz borcumuz aşağı yukarı 160-170 milyar dolar arasında.Eğer dövizi yeterli miktarda ve zamanında pahalıda olsa bulamama derdine düşersek yukarıda açıklanan dönüşüm nereye gider varın siz düşünün?

Mamafih program 17 Aralıkta açıklandı.Her ne kadar takip edilecek , ayda bir gidişat hakkında bilgi verilecek denilse de bizce o gün sona erdi.Ancak açıklandığı gün eşantiyoncuların kalp ritimleri biraz hızlı atmıştır herhalde.

Tanzimat Fermanı ilan edildiğinde Bekir Ağa’ya askerleri sormuşlar “ağam padişahımız ferman ilan etmiş nedir bu işin aslı? Bekir ağa cevap veriyor:”Bundan böyle gavura gavur denmeyecek” kıssadan hisse. Bundan sonra kamuda plaket verilmeyecek denince aklımıza geldi işte.

Memleketler parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çökerler. CICERO

Son not: Mahalle ziyaretlerimiz bütün hızı ile devam ediyor. Bu hafta Umurlu mahallemize misafir olduk .İlginçsorular ve sorunlar gündemdeydi.Hepsi ve daha fazlası Aydınpost’ta.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınpost etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

appstoreee.jpg     googleplay.jpg