Tüzmen, dünyada yaşanan küçülme ve durgunluğun birçok ürünün fiyatını yarı yarıya düşürdüğünü belirterek, bu durumun da doğal olarak Türkiye'nin ihracat rakamlarını aşağı çektiğini söyledi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, krizin bütün ülkeleri etkilediğini belirterek, “Global ekonomide 'ıssız adam'lar yoktur. Krizi komşularımızla birlikte dayanışma içinde aşacağız" dedi. Ekonomi Gazetecileri Derneği'nce (EGD) düzenlenen geleneksel yılbaşı etkinliğinde konuşan Tüzmen, krizin sonucu olarak dünya pazarlarında hesaplanmayan bir daralma yaşandığını, bunun sonucu olarak ihracatın gerilediğini ancak, buna rağmen ihracat hedefinin aşıldığını belirtti.
DÜNYADA ÇETİN BİR REKABET OLACAK

İhracatta program hedefinin 119 milyar dolar olduğunu anımsatan Tüzmen, “Ama biz ihracatçılarımızla 125 milyar dolar hedef koyduk. 2008 hedefi olan 125 milyar doları 22 Aralık itibariyle aştık. 1 Ocak - 25 Aralık arasında gerçekleştirilen ihracat 125 milyar 786 milyon dolara ulaştı. Dünya pazarlarında yaşanan daralma sadece Türkiye'nin değil bütün ülkelerin sorunu. Nitekim son aylarda bütün ülkelerin ihracatlarında önemli düşüş var. Bu nedenle 2009'da dünya pazarlarında çok çetin bir rekabet yaşanacak. Bizler bu rekabette başarılı olmak için uğraş veriyoruz. Türk ihracatçıları bu acımasız rekabette kaliteli ürünleri, siparişleri zamanında yerine getirmesi, modası, markası, güvenirliği ile başarılı olacaklardır” dedi.

KOMŞULARIMIZLA KADERİMİZ ORTAK

Dünyada yaşanan krizin bütün ülkeleri etkilediğini belirten Tüzmen, “Global ekonomide 'ıssız adam'lar yoktur. Bazı ülkeler daha fazla bazı ülkeler daha az etkilendi, etkileniyor. Afrika, Ortadoğu, ve Asya ülkeleri yaşanan krizden az etkilendi. Türkiye'nin bu ülkelerle zaten iyi ilişkileri var. Bu bölgelerdeki ülkelerle ticaret hacmindeki artış oranı genel artışların çok üzerinde. Önümüzdeki aylarda ihracatçılarla birlikte komşu ülkelere geniş katılımlı çıkarmalar yapacağız. Bu ülkelerden alım heyetlerini Türkiye'ye getireceğiz. Komşularımızla kaderimiz ortaktır. Krizi komşularımızla dayanışma içinde aşacağız. Komşularımızla birlikte kalkınıp birlikte zenginleşeceğiz" dedi.

Otomotiv düşüş eğiliminde

Yılbaşından bu yana ilk kez ekim ayında, eksi ihracat rakamını gören otomotiv sektörünün ihracatı, kasım ayının ardından 1-23 Aralık döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40'ın üzerinde geriledi. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, Avrupa'daki pazarlarda özellikle yılın ikinci yarısından itibaren gözlenmeye başlanan daralma, ağustos ve eylül aylarında Türkiye'nin ihracat artış hızındaki yavaşlama olarak kendisini gösterdi. Ekim ayından sonra ise ihracattaki veriler eksiye döndü. Ocak ayında yüzde 79'luk rekor artışla yıla başlayan sektör, oransal açıdan dalgalı seyir izlese de temmuz ayına kadar, aylık 2 milyar doların üzerinde ihracat rakamını yakalama başarısını gösterdi.

2008 ihracat hedefi aşıldı

Dış Ticaret Müsteşarlığı web sitesinde İhracatçı Birlikleri'nin günlük ihracat kayıtlarına dayanılarak yayınlanan verilere göre, Türkiye'nin 2008 yılı ihracatı 25 Aralık itibariyle 2007'nin aynı dönemine göre yüzde 21,3 artışla 126 milyar 133 milyon 893 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. 25 Aralık 2008 itibariyle 5 milyar 664 milyon 333 bin dolar olan ay içindeki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,2 azaldı. Son iki aylık ihracat ise 128 milyar 101 milyon 219 bin dolar oldu. 25 Aralık tarihindeki ihracat rakamı 347 milyon 410 bin dolar olarak gerçekleşti.


YENİ ŞAFAK