Fed'in dün öğleden sonra yaptığı açıklamada Kanada, Ingiltere, Avrupa ve İsviçre Merkez Banakarı ile ortak hareket ederek artan likidite sıkışıklığına karşı piyasa yapıcı bankalara $200 Milyar tutarında hazine tahvilleri vererek bu sıkıntıyı aşmayı planlaması borsalardaki havayı bir anda değiştirerek kuvvetli alımları beraberinde getirdi. Spotta IMKB 100 %4,29,Vob'da nisan vadeli endeks 30 kontratı ise günü %5,94 primle kapattı. Dow ise 416 puanlık bir yükselişle yeniden 12bin seviyesinin üstüne çıktı ve kapanış 12,156 seviyesinden oldu.

Bu önlemler aslında piyasanın sadece işleyişine ilişkin önlemler olduğundan kısa süreli bir iyimserlik yaratmasına karşın ekonomideki durgunlukla birlikte önümüzdeki günlerdeki ekonomik data akışında gelmesi muhtemel her kötü verinin sonucu bu iyimser havanın kademeli olarak bozulmasına sebep olabilir.

Ayrıca alınan bu önlemlerle birlikte piyasada son günlerde haddinden fazla gerek finansal kurumlara gerekse de yatırım kuruluşlarına yönelik spekülasyonların azalacağı yönünde beklentiler kuvvetli şekilde oluşmuş durumda.