MartketWatch sitesinde yer alan makalede ABD ekonomisine dair üç büyük yalanın olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Makalede ilk yalan işsizlik ile ilgili. G20 üyelerinin bütçe kesintileri konusunda hepsinin kendi bacağından asılacağı kararı sonrasında Wall Street için regülasyonlar ortalığı bulandırsa da esas sorun olan işsizlik hala çözümlenebilmiş değil. Makalede ABD'de işsizlik oranının yüzde 10'un altında olduğu söyleniyor ancak bu, gerçekleri yansıtan bir veri olmaktan çok uzak olduğunun da altı çiziliyor. Yüzde 9.7"lik resmi işsizlik rakamlarında pek çok işsizin yer almadığı belirtilirken iş aramayı bırakmış olanları ve part time çalışmak zorunda kalanlar korkutucu seviyelerde. Yüzde 16.6 ile bu oran birkaç yıl öncesinin iki katı.
Makaleye göre yalanlardan ikincisi ise piyasaların büyüyen bütçe açıkları nedeniyle paniklediği. Makalede bu işin o kadar da kolay olmadığına değinilmiş. Böyle bir endişe piyasalar tarafından ciddiye alınsaydı hazine tahvillerinde faizlerin roket gibi fırlaması gerekirdi denilirken 30 yıllık hazine kağıtlarının derin uykuda olduğu kaydedildi.
Enflasyon konusunda görüntünün bu yönde olduğu belirtilirken esas endişe konusunun deflasyon ve düşen fiyatlar olduğu kaydedildi. İlerleyen dönemde harcamaları azaltmanın ve verginin artması çok kötü bir hareket olacağı söylenirken yabancı yatırımcının tahvil tarafında etkin olduğuna yer verildi.
MarketWatch"un yer verdiği son yalan ise ABD"nin sosyalizme kaydığı iddiası. Kriz sonrası dönemde ayakta kalmak için yapılan çeşitli çalışmalar kapitalizmin kalesi ABD"nin sosyalizme kaydığı çok sık tekrar edilmeye başlamıştı. Makelde bunun yalan olduğunu şirket kârlarının tarihi zirvelere çıkması ile gözler önüne seriliyor böyle bir dönemde bu yorumları yapmak doğru değil deniliyor. (Gazeteport)