Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 'Ekonomi serbest düşüştedir. Önümüzdeki aylarda görünüm daha da bozulacaktır dedi.

Özdebir, ASO Oda Meclisi Toplantısında yaptığı konuşmada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sanayi üretiminin hızla düştüğünü söyledi. Özdebir, toplam sanayi üretiminin 2008 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 azaldığını, geçen yılın Ocak ayında yüzde 80,3 olan imalat sanayiinde kapasite kullanım oranının da bu yılın Ocak ayında 16,5 puan azalarak yüzde 63,8 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı.

ASO Başkanı, Ekim-Kasım-Aralık aylarını kapsayan dönemde Türkiye genelinde işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 645 bin kişi artarak, 2 milyon 995 bin kişiye yükseldiğine de işaret etti ve ''Gerçek işsizlik maalesef bu rakamların da üzerinde'' dedi.

İhracat ve ithalat rakamlarında da azalmalar olduğunu belirten Özdebir, beklentilerdeki bozulma ve güven kaybı sonucunda kurulan şirket sayısında da düşüşün devam ettiğini, Ocak ayında kurulan şirket ve kooperatif sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35 azaldığını, kapanan şirket ve kooperatif sayısının ise yüzde 2 arttığını ifade etti.


-''ENFLASYON HIZ KESİYOR''-

''Ekonomi hızla yavaşlarken enflasyon da hız kesiyor'' diyen Özdebir, enflasyondaki düşüş eğiliminin önümüzdeki aylarda da devam etmesini beklediklerini söyledi.

Özdebir, ''Ekonomideki görünüm iyi değildir. Ekonomi serbest düşüştedir. Önümüzdeki aylarda görünüm daha da bozulacaktır. Bu nedenle teşhis ve tedavide gecikmemek gerekir. Her gecikmenin ekonomik krizin maliyetini artıracağı unutulmamalıdır. Ancak, ekonomi yönetimi gecikmektedir'' dedi.

Daha önce hükümete, esnek enflasyon hedeflemesi, geçici vergilerin ötelenmesi, kısa çalışma ödeneği gibi konularda öneri götürdüklerini, ancak bu önerilerin gecikmeli olarak hayata geçirildiğini anlatan Özdebir, şöyle konuştu:



-''KRİZİ HAFİFE ALARAK TEDBİRLERDE GECİKTİLER''-

''Ekonomi yönetimi içinden geçmekte olduğumuz krizi hafife alarak tedbir almakta gecikmiştir ve gecikmeye de devam etmektedir. Bunu reel sektörün talep ve uyarılarına yeterince kulak verilmemesine bağlıyoruz. Bu nedenle başta Para Politikası Kurulu ve BDDK olmak üzere tüm kurullarda ve kamu banklarının yönetim kurullarında reel sektör temsilcilerinin yer alması gerekmektedir.''

Özdebir, daha önce dile getirdikleri, belediyeler, üniversiteler ve hastaneler başta olmak üzere tüm kamu kuruluşlarının özel sektöre olan borçlarının derhal ödenmesi, istihdam vergilerinin düşürülmesi ve belli bir süre taksitlendirilmesi, kamu ihalelerinde yerli malları alımının sağlanması, firmaların KDV alacaklarının bankalarca teminat olarak kabul edilmesinin önünün açılması yönündeki önerilerini yineledi.



-''KREDİ GERİ ÇAĞIRMALARI HIZLANACAK''-

Kredilerin geri çağrılmaması için büyük çaba gösterdiklerini ancak, yeni tedbirler alınmazsa önümüzdeki dönemde kredilerin geri çağrılmalarının daha da hızlanacağını ifade eden Özdebir, ekonomik krizin bankalara verilen teminatların değerlerinin düşmesine neden olduğunu, bankaların kredi müşterilerinden ya ek teminat isteyeceklerini ya da verilen kredileri daha düşük bir oranda yenileyeceklerini kaydetti.

Özdebir, bu durumu engellemek için ekspertiz raporlarına göre değil, teminatların önceki değerlerine göre kredilerin yenilenmesinin önünün açılması gerektiğini bildirdi.

ASO Başkanı Özdebir, iç pazarı canlandırmak için kamu harcamalarının artırılması gerektiğini, bunun için de bütçenin mutlaka revize edilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Özdebir, ''Kamu borçlanmasına ilişkin yasalar gereği Hazine, bütçe açığının yüzde 5'inden fazla borçlanamamaktadır. Eğer bütçe revize edilmezse Hazine'nin borçlanması ve dolayısıyla kamu harcamalarıyla iç pazarı canlandırma imkansız hale gelecektir'' diye konuştu.


HABERTÜRK