Kuşadası'nın kirazı ve doğasıyla ünlü Kirazlı Köyünde Türkiye'nin ilk "Eko-köy Yerel Ürünler Pazarı" kuruluyor. Ekolojik tarımla geleneksel köy üretimini buluşturarak üretilen yerel ürünlerin, köyün eski adı olan "Küplüce" markasıyla satışa sunulacağı 'Eko-Köy Yerel Ürünler Pazarı' 25 Mayıs günü bir dizi şenlik ve aktivite ile açılacak. Her Pazar günü köyün meydanında kurulacak olan pazaryerinde üretici ile tüketici ürünün kaynağında buluşabilecekler. Taze sebze, meyve ile zeytinyağının yanında köyün kadınlarının ellerinden çıkmış, geleneksel ev ürünlerini de bulabilecek lezzet avcıları.
Üç yıl önce Köy Muhtarlığı, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği ile Kirazlı Köyü Sulama Kooperatifinin öncülüğünde başlayan, ref-sgp'nin desteklediği "Eko-köy" projesi meyvelerini vermeye başladı. Köyde yaklaşık 50 çiftçinin katılımıyla sürdürülen ekolojik-tarım projesi çalışmaları çerçevesinde üretilen ürünlere ilgi artınca "Eko-köy" pazarı kurulmasına karar vermiş proje ortakları. Ürünlerinin üreticiden tüketiciden doğrudan ulaşacağını söyleyen Kuşadası"na bağlı Kirazlı Köyü Muhtarı Hüseyin Fırat "Ekolojik tarımda yaptığımız çalışmalar sonucu ürettiğimiz ürünler büyük ilgi gördü. Bunun üzerine Türkiye'nin ekolojik ve geleneksel köy ürünlerinin satılacağı ilk pazarını kurmak için harekete geçtik. Köyümüzün eski ismi olan ' Küplüce' yi Kirazlı Köyü ürünlerinin markası olarak tescil ettirdik. Ürünlerimizin lezzet ve tazeliklerinin yanında, çağımızın tüketicisinin aradığı güvenilir, sağlıklı ürünler olma özelliklerinin sağlanması için ürünlerin paketlenerek etiketlenmesi gerektiğini düşündüğümüzden; ambalajlama atölyemizi kurduk. Köyümüzün kadınları proje kapsamında paketleme konusunda eğitildiler ve tam donanımlı atölyemizde kendi ürünlerini paketleyerek tüketiciye sunacaklar. Köyümüze bir soğuk hava deposu kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor. Bu çabalarımızı sürdürürken, projemizi tamamlayarak, ürünlerimizi tüketiciye doğrudan ulaştıracak Pazaryerimizi oluşturmaya karar verdik. Sayın Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen"in de destekleri ile sonunda hayallerimizi gerçekleştiriyoruz" diyerek "Eko-köy Pazarı"nda sadece Kirazlı Köyünde üretilen ürünlerin satışa sunulacağını özellikle belirtti.
"Eko-köy geleneksel, yerel ürürünler Pazarı"nda köy kadınlarının kendi aileleri için ürettikleri şekilde; Pazar için hazırladıkları ürünleri tüketiciye sunma olanağı bulacağını söyleyen Fırat "ref-sgp destekli projemizin amacı örnek bir köy oluşturarak diğer köy ve köylülere öncü olmak, köylüye artı ekonomik değer oluşturmaktı. Bu çerçevede köylü çiftçilerimizin ürettiklerinin yanında, köy kadınlarımızın geleneksel üretimleri ile aile ekonomilerine katkı sağlayabilecekleri ürünleri tüketiciler pazarımızda bulabilecek. Yerli ve yabancı konuklarımızla, Eko-köy Pazarı sayesinde köyümüzde sağlanacak hareketlilik ve kazancın, ileriye dönük planladığımız; ekolojik ürünler toptancı köy hali oluşturma hedefimize ulaşmada bize güç ve cesaret kazandıracağına inanıyoruz" dedi.
Köyün 50 Yıllık geleneği olan Kiraz Şenlikleri ise 1 Haziran Pazar günü düzenlenecek. "Ekolojik Tarımda 3. Geleneksel Kiraz Festivali"nde bir dizi eğlence ve etkinlik planlandı. TRT Halk Müziği sanatçısı Hale Yamaner Okdan ve saz arkadaşlarının sahne alacağı Festivalde Kuşadası Öz Romanlar Derneği Halk Dansları ile müzisyenler topluluğu konser verip gösteriler yapacaklar.