Dededen toruna toprak işiyle uğraşan bölge halkının en büyük derdi ise aracılar kadar para kazanamamak. Çocukluğundan beri toprak işleyerek hayatını kazandığını belirten yaşlı toprak işleme ustası Ahmet Altınçöp, okulunu okumakla bu işin öğrenilemeyeceğini ifade ederek, toprak işinin öğrenilebilmesi için ellerin toprakla haşır neşir olması gerektiğini söyledi.

Yıllardır yine topraktan yapılmış damlarda pişirip yoğurmakla hayatlarını kazanan bölge halkı, adeta toprakla iç içe yaşamlarını sürdürüyorlar. Toprak işlemekle geçmişte daha iyi para kazandıklarını ifade eden vatandaşlar, günümüzde kendilerinden çok aracıların para kazanmasından dert yanıyorlar.

Karacasu"da 50"ye yakın ailenin geçimini sağladığı toprak işleme atölyelerinin kurulu olduğu mahallede 7"den 70"e kadın erkek herkes toprak kap yapıyor. Teknolojideki yenilikler ve diğer nedenlerle seramikle geçimini sağlayan insanların sayısı her geçen gün azaldığını ifade eden toprak işleme ustası Ahmet Altınçöp, geçmişte yeni yetişen herkesin bu mesleği öğrenmeye çalıştığını fakat günümüzde yeni yetişen neslin toprak işiyle ilgilenmediğini dile getirdi. İlçelerinde açılan Adanan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Karacasu Meslek Yüksek Okulu (MYO) Seramik Bölümünde okuyan öğrencilerin bu iş üzerine eğitim gördüğünü fakat, okulda verilen eğitimle bu işin tam anlamıyla öğrenilemeyeceğini dikkat çeken Ahmet Usta, “Bizim çocukluğumuzda bu sokakta yetişen bütün çocuklar toprakla iç içe olup topraktan kap kacak yapıyorlardı. Şimdi ise çocuklarımız bu toprak işini ancak hobi olarak yapıyorlar. Bizim ekmek kapımız, şimdi hobi oldu. Onlar da haklı. Eskiden bu işten daha güzel para kazanıyorduk. Şimdi ise esas parayı aracılar kazanıyor. Biz elimdeki süs bardağının tanesini 1.50 TL"ye satıyoruz. Fakat bunları yol kenarında, ya da dükkanda satanlar tanesini 5 TL"den satıyor. Aynı şekilde biz güveç tenceresini 3-4 TL"den satıyoruz. Vatandaşa satanlar ise 15 TL"den satıyor. Aracılar biz üretenlerden daha çok para kazanıyor” dedi.
Toprak işlemenin okul sıralarında öğrenilemeyeceğini de belirten Ahmet Altınçöp, “Bugün ilçemizde çok sayıda gencimiz Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki Seramik Bölümünde bizim yaptığımız işin eğitimini görüyorlar. Fakat çok azı bizim yanımıza gelip toprak tozu yutarak ellerini toprakla haşır neşir ederek bu işi öğrenmek istiyor. Sadece okul sıralarında teorik olarak öğrenilen bu iş bizim mesleğin yozlaşmasına neden oluyor. Bu işin öğrenilebilmesi için ellerin toprakla haşır neşir olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

37 ustanın halen toprak işleme işine devam ettiği Karacasu"da işlenen toprak kaplar Türkiye ve dünyanın dört bir yanına gönderilirken, toprak kapta yapılan yemeğin, daha lezzetli olacağını dikkat çeken Münevver Bardak, çocukluğundan beri toprak işiyle uğraştığını belirterek, toprak işçiliğinin sabır istediğini söyledi. Eşiyle beraber bu işi yaptığını kaydeden Münevver Bardak, mahallelerinde herkesin geçimini bu yoldan temin ettiğini söyledi./iha