Suriye rejiminin kendi halkına karşı yürüttüğü katliamlar vicdanları kanatan boyutu da aştı. Çarşamba günü Azez'de bayram alışverişine çıkan sivillere bomba yağdıran ordu, dün de Halep'te ekmek kuyruğunda bekleyen vatandaşları vurdu. Azez'deki saldırıda 50'den fazla Suriyeli, Halep'te de en az 25 kişi öldü. Yine çarşamba akşamı başkent Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı'ndaki yerleşim yerlerine iftar saatinde başlayan roket ve havan saldırısında 25 Filistinli hayatını kaybetti.

Türkiye'ye en yakın yerleşim birimlerinden Azez'de helikopter ve uçaklarla yapılan bombardımanın ardından onlarca insan Kilis'e kaçtı. Devlet Hastanesi'ne getirilen 96 yaralıdan 13'ü kurtarılamadı. Görgü tanıkları, saldırının bayram alışverişi saatinde yapılmasının ölü ve yaralı sayısını artırdığını belirtiyor. Suriyeli Kemel Helel, yaralı olarak kurtardıkları 18 yaşındaki 4 aylık hamile yeğeninin yolda hayatını kaybettiğini gözyaşları içerisinde anlatıyor. Eymen Um Ahmed ise Azez'de taş üstünde taş kalmadığını dile getiriyor.

Geçtiğimiz aylarda Özgür Suriye Ordusu askerlerinin tamamen kontrol altına aldığı Halep'e bağlı Azez ilçesi, yapılan hava saldırısıyla adeta yerle bir oldu. Beşşar Esed rejimi askerlerinin havadan bombardımana tuttuğu şehirde büyük bir yıkım yaşandı. Saldırı, tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen Ramazan Bayramı için alışverişe çıkan Suriyelilerin çarşıda yoğun olarak bulunduğu bir zamanda gerçekleştirildi. Halen enkaz altında pekçok kişinin cesedinin yer aldığını anlatan Azez sakinleri, 150 civarında yaralı olduğunu belirtiyor. Kilis Devlet Hastanesi Başhekimi Muhammed Ali Bekir, getirilen 96 yaralının 16'sının Gaziantep'e sevk edildiğini, 13'ünün ise yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybettiğini söyledi.

'HAMİLE YEĞENİMİ YOLDA KAYBETTİK'

Kilis Devlet Hastanesi'nde bekleyen ve saldırıyı anbean yaşayan Suriyeliler de yaşadıkları korku dolu anları anlattı. Saldırı esnasında evine kaçtığını ve kapıyı zor kapattığını söyleyen Kemal Helel, "Ramazan Bayramı'ndan dolayı Azez halkı çarşıda alışveriş yapıyordu. Bir anda uçaklarla bomba yağdırdılar. Ben kendimi eve zor attım. Daha sonra da yaralıları taşımaya başladık. Ben kardeşimin 4 aylık hamile olan 18 yaşındaki gelinini sınıra getirmeye çalışırken yolda öldü. Karnından yaralanmıştı. Hem çocuğunu hem de kendisini kaybettik." diye konuşuyor. Kendi ailesinin de Azez'de kaldığını aktaran Helel, onların da hafif yaralı olan Suriyelilerin tedavisini yapmaya çalıştıklarını kaydediyor.

Eymen Um Ahmed isimli kadın da saldırı esnasında evlerinde oturduklarını belirtiyor. Ablasının kardeşini saldırının ardından kaybettiğini ifade eden Ahmed, "Azez yerle bir oldu. Neye uğradığımızı şaşırdık. Komşumun 7 çocuğu birden yaralandı. Biz de araçlarla Türkiye sınırına doğru kaçmaya başladık." şeklinde konuşuyor. 12 yaşındaki Muhammed Hassan ve 14 yaşındaki Abdullah Hassan da saldırının dehşetini yaşayan iki küçük Suriyeli. İkisi de saldırının hemen ardından büyük şok yaşadıklarını ama yine korkmadan aileleriyle birlikte Türkiye sınırına kadar gelmeye çalıştıklarını anlatıyor. Azez'e bağlı küçük bir kasabada, sokakta yürürken rejim askerlerinin ateş etmesi sonucu karnından ve ayağından yaralanan Ali Tayyar ise yaşanan saldırıların ülkelerini yaşanmaz hale getirdiğini söylüyor.

Halep'in Kadi Asker Mahallesi'nde ekmek almak için bekleyen sivil halka yönelik düzenlenen saldırıda ise 25 kişinin hayatını kaybettiği, 27 kişinin ise ağır yaralandığı bildirildi. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) yaptığı yazılı açıklamada yaşanan katliamın Esed rejiminin 18 aydır işlediği katliamların bir yenisi olduğunu kaydetti. SRGC, dünya kamuoyunu işlenen savaş suçlarına "dur'' demeye çağırdı.

FİLİSTİNLİ MÜLTECİLER İFTARDA VURULDU

Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı'ndaki yerleşim yerlerine iftar saatinde başlayan roket ve havan saldırısı sonucu 25 kişi hayatını kaybetti. Filistin Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Esed yönetimine bağlı Şebbiha milislerinin düzenlediği saldırı gece boyunca devam etti. Dün akşam iftar saatinde başlayan saldırılar üzerine yüzlerce Filistinli mültecinin de yerlerini terk ederek Lübnan'a sığındığı belirtildi.