İstanbul’da mesai bittikten sonra her gece başka bir endüstri çalışmaya başlıyor. 15 bin irili ufaklı mekan günde ortalama 350 bin kişiyi eğlendiriyor. Bir gecede 12 milyon liralık ekonomi yaratan bu endüstri krize karşın her yıl büyüyor. CNBC-e Business'in haberine göre, geleneksel, yeni, marjinal tüm eğlence anlayışlarını bir arada barındıran İstanbul’da eğlence bölgelerinin sayısı da giderek artıyor. Beyoğlu, Asmalımescit, Kumkapı, Etiler, Boğaz Hattı, Bakırköy, Kadıköy, Caddebostan, eğlencede şehrin ana arterleri durumunda bulunuyor.

İstanbul’da herkese ve her keseye göre eğlence var. Bir gecede şampanyalar açtırıp, valelere, garsonlara yüklü bahşişler dağıtmak da, 50 liraya eğlenmek de mümkün.

İstanbul'un gece hayatından bazı rakamlar şöyle:

Türkiye’de bulunan yeme içmeye dair 30 bin mekanın yarısı İstanbul’da.
İstanbul’da 15 bin yeme içme mekanı var.
Her gece 350 bin kişi dışarı çıkıyor.
Sektörün yıllık cirosu 3.5 milyar dolar.
Restoran, bar, gece kulübü hasılatı toplam cironun yüzde 50’sini yakalıyor.
İstanbul eğlence sektöründe istihdam 400 bin, dolaylı istihdamla bir milyon kişiye ulaşıyor. Sektörün büyüme hızı yüzde 15.

Turizm, Restaurant ve Kulüp Yatırımcıları, İşletmecileri Derneği (TURYİD) turizmin önemli bir ayağı olan yeme-içme endüstrisinde sektöre sahip çıkmak adına boşluğu doldurmak ve sektörün örgütlenmesi için 2003 yılında kuruldu.

TURYİD Başkanı Kaya Demirer şu bilgileri verdi: "Cafe ve gündelik restoranların, yani kişi başı 50 TL ve altında fiyat ödenen yerlerin tüketici sayısı açısından yüzde 65-70’lik bir paya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak gelir dağılımı dediğimizde, bu grubun dışında kalan, restoran, rafine restoran, bar, gece kulübü hasılatı toplam cironun yüzde 50’sini yakalar.

Gençler daha fazla eğlenceye ve gezmeye para harcıyor. Yani daha az yemek, daha çok içecek, popüler mekanlar ya da gece kulüplerine gitmeyi tercih ediyorlar. Orta yaşlılar, daha çok iyi yemek peşinde."

Aile ya da arkadaşlar ile bir araya gelme, sohbet, günün/ haftanın stresini atmak istiyorlar. İyi müzik dinlemek için para harcayanlar da var. Bir üçüncü grup da iş yemeği amaçlı geceleri sokaklarda olanlar; daha erken biten, daha sessiz, tercihen iyi yemek, iyi servis, zaman zaman manzaranın da ön planda olduğu yerlerde vakit geçiriyorlar.”