ADÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serap Açıkgöz, her yıl enstitüye kayıt yaptıran öğrenci sayısının azalmasını eleştirerek gençlerin yüksek lisans ve doktorayı neden yapmaları gerektiğinin altını dolduracak uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesini istedi. Enstitü kadrolarının hızla azaldığına işaret eden Açıkgöz, 2002-2003 Eğitim Öğretim döneminde 43 olan Fen Bilimleri Enstitü kadrosunun bu yıl 17"ye düştüğüne işaret ederek öğrencilerin kadrosuz olarak uzun yıllarını eğitime ayırmasını beklemenin doğru olmadığını söyledi. Her eğitim alana kadro vermenin mümkün olmadığının da altını çizen Açıkgöz, öğrencilerin burslarla, sektörden gelen araştırma projelerinde yer almasının sağlanarak bu sorunun aşılabileceğini savundu. Açıkgöz, ayrıca devletin ve özel sektör kuruluşlarının Ar-Ge departmanları açarak ve buralarda yüksek lisans ve doktora yapmış uzmanları çalıştırarak gençlerin uzmanlaşma eğitimine eğilmesine ön ayak olabileceğini de vurguladı.
ADÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleriyle her yıl artan sayıda mastır ve doktora öğrencisi yetiştiriyor. Yetiştirdiği araştırmacı ve öğretim üyesi sayısını artırma hedefindeki ADÜ, YÖK"ün koyduğu kriterleri karşılayabilen ve kendini hazır hisseden anabilim dallarının her birinde yüksek lisans ve doktora programı açılması için gerekli düzenlemeleri hızla hayata geçiriyor.
Adnan Menderes Üniversitesinin 1996-2010 yılları arasında en yüksek sayıda mastır ve doktora mezunu veren enstitüsü olan Fen Bilimleri, ADÜ" nün uluslararası bilimsel rekabette öne çıkma vizyonunun önemli aktörleri arasında. Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve Ziraat Fakültesinin lisans üstü eğitimlerini koordine eden Fen bilimleri Enstitüsü, kurulduğu 1994 yılından bugüne toplam 534 yüksek lisans, 53 doktora öğrencisi olmak üzere 587 mezun verdi. Fen Bilimleri Enstitüsü, 9 anabilim dalıyla başladığı eğitim öğretim hayatına bugün 14 anabilim dalıyla devam ediyor. Bu yıl toplam 10"u doktora 19"u yüksek lisans olmak üzere 29 programda eğitim veren Enstitü, gerek program sayısını gerekse öğrencisi sayısını artırmayı hedefliyor.