Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun "pembe tablo çizmek yerine", Ağrı'nın Adakent köyüne gitmesi gerektiğini belirtti.

Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin farklı şehirlerinde eğitim haklarından mahrum bırakılan, kötü koşullarda okumak ya da okullarına ulaşmak için hayatlarını riske atan öğrencilerin durumunun günden güne ağırlaştığını iddia etti.

''Ağrı'nın Tutak ilçesi Adakent köyündeki öğrencilerin köprü bulunmaması nedeniyle kötü kış koşullarında Elmalı Nehri'ni yürüyerek aşıp, ilçedeki okula ulaşmaya çalıştığını ve 5. sınıftan sonra okuyabilmek için Tutak Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na devam ettiğini'' kaydeden Kılıç, yatılı eğitim alan öğrencilerin, bölgede bulunan köprü yapımının 13 yıldır tamamlanmaması nedeniyle de her pazartesi sabahı okula giderken ve cuma akşamı eve dönerken nehri yürüyerek geçmek zorunda kaldıklarını öne sürdü.

Açıklamasında, öğrencilerin 5. sınıftan sonra maruz kaldıkları şartların ağırlığından dolayı, köydeki kız öğrencilerin okula devam edemediğini ve erken yaşta evlenmeye zorlandığını savunan Zübeyde Kılıç, ''Çocuklarımızın erken yaşta evlenmeye zorlanmalarında Valilikten Bakanlığa kadar tüm yetkililerin sorumlulukları vardır'' ifadesini kullandı.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kılıç, açıklamasına şöyle devam etti:

''Anayasa'da yazılı olduğu haliyle bu ülkede herkes için parasız eğitim hakkı mevcuttur ve bunun şartlarını oluşturmak, devletin görevidir. Sorunları çözümsüz bırakarak pembe tablo çizmek bu gerçeği değiştirmemektedir. Eğitimde gerçek tablo, lüks otellerde verilen konferanslarda değil, Adıyaman'da dün gece ders çalışırken kömür sobasından zehirlenerek ölen iki lise öğrencisi kardeşin okumak için katlandıkları sefalette görülür.''

A.A.