ÖSYM Başkanı Prof. Yarımağan, sonuçları açıklarken, 30 bin kişinin sıfır aldığını söyledi ve “Bu kitle geçen senekilerden daha fazla. Araştırmaya değer bir konu” uyarısını yaptı. Prof. Eşme de “Ortaöğretim büyük zafiyet içinde” dedi.

SON ÖSS sonuçları ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan"ın düzenlediği basın toplantısıyla açıklandı.

Birinciler İstanbul, İzmir, Kayseri ve Aydın"dan çıktı. Bu yıl ÖSS genelinde kız öğrenciler erkeklerden daha başarılı oldu. En başarılı iller sıralamasında da Anadolu illeri üç büyük şehri geride bıraktı. Sınav sonuçlarının en dikkate değer özellikleriden biri ise yaklaşık 30 bin adayın hepaslanacak düzeyde bir puan alamamış olması. Prof. Yarımağan"ın sınav sonuçlarıyla ilgili verdiği bilgiler şöyle:

- ÖSS"ye başvuran 1 milyon 350 bin 124 adaydan 1 milyon 324 bin 197"si sınava girerken, 25 bin 927 aday sınava girmedi. Sınava giren 1 milyon 324 bin 197 adaydan 1 milyon 324 bin 1 adayın sınavı geçerli sayılırken, 196 adayın sınavı geçersiz sayıldı.

- Sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 294 bin 74"ünün ÖSS puanı hesaplanırken 29 bin 927 adayın ise ÖSS puanları hesaplanmadı.

- Sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 229 bin 800"ü (yüzde 92.89) tercih yapma hakkını elde etti. Tercih yapma hakkını elde edemeyen aday sayısı ise 94 bin 201 (yüzde 7.11) oldu.

- Sınavda, puan türlerinin en az birinden 165 ve daha fazla puan alan aday sayısı ise 1 milyon 87 bin 409 (yüzde 82.13) oldu.

- Adayların yüzde 60"ı Fen Bilimleri testine cevap vermedi. Bu oran Matematik testinde 251 bin, Sosyal Bilimlerde 76 bin, Türkçe testinde de 20 bin oldu. 2. testlerde tüm sorulara doğru cevap veren sayısının daha az oldu. Yabancı dil testinde, İngilizce"de 11 aday, Almanca"da 38 aday tüm sorulara doğru cevap verdi. Fransızca"da tüm sorulara doğru cevap veren aday sayısı olmadı.

- Baraj puanı 165. Baraja ulaşan toplam aday sayısının 713 bin kişi. 163 bin 640 aday tüm programları tercih etme hakkını kazandı. 145 barajını geçme yönünden kızlarda başarı oranının yüzde 95, erkeklerde yüzde 91 oldu. 165 barajını geçme oranlarının ise kızlarda yaklaşık yüzde 86, erkeklerde yüzde 79.

- ÖSS başvurularıyla birlikte sınavsız geçiş yapmak için başvuruda bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarından 101 bin 228 aday da alanlarının devamı niteliğindeki ön lisans programlarına yerleşmek için tercih yapabilecek.

"Neden 30 bin kişi sıfır çekti"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yarımağan, “Puanı hesaplanamayan yaklaşık 30 bin kişinin sıfır aldığını söyleyebilir miyiz?” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Evet. Basının "sıfır çektiler"diye ifade ettiği bir grup var. Bu kitle bu sene geçen yıllardan da daha fazla. 30 bine yakın adayın puanlarını hesaplayamadık. Puanlarını hesaplayabilmemiz için koyduğumuz ölçü şu. İlk 4 testin en az ikisinden 0.5 puan elde etmek. Bu testlerden 0.5 elde edememişse, yani hepsi sıfır veya negatifse bu adayın puanını hesaplamaya gerek görmüyoruz. Ölçülebilecek bir şey yok. Bu adaylar ilginç. Bu konuda bir araştırma yapılırsa, bu sınava giriyor, başvuruyor. 180 sorudan hiçbirine cevap vermiyor veya 2"sine cevap verip çıkıyor. Neden böyle davranıyor? Bu araştırmaya değer bir konu. Bu adaylar hiçbir şey bilmiyorlar demek değil. Araştırma yapılsa muhtemelen şöyle bir sonuç çıkacak: Cevaplarını, soru kitabına işaretliyorlar. Fakat morali bozuluyor başarısız olduğunu görüyor. Cevap kağıdına cevaplarını aktarmıyor. Ben iyimser düşünerek böyle bir yorum yapıyorum. Bu gerçekten böyle mi, yoksa bu adayların bilgi düzeyleri çok mu düşük? Bu bir araştırma konusu olabilir.”

"Temel eğitimde çok büyük zaaf yaşanıyor"

ÖSS sonuçlarını değerlendiren YÖK eski Başkanvekili Prof. İsa Eşme, “Sonuçların, ilk ve ortaöğretimin çok önemli bir zaafiyet içinde bulunduğunu gösterdiğini” söyledi. ÖSS"nin bir bakıma, ortaöğretimi bitiren öğrencilerin karnesini verdiğini anlatan Eşme, özetle şöyle konuştu:

“Bizde lise bitirme sınavı yok, dolayısıyla ÖSS iki şeyi birden yürütüyor. Bir bakıma ortaöğretimi bitiren öğrencilerin karnesini veriyor. Sonuçlara bu açıdan baktığımızda, 30 bine yakın öğrenci hiç soruya yanıt verememiş, sınava girenlerin yarıya yakını 145 taban puanı aşamamış. Yani ilk ve ortaöğretim çok önemli bir zafiyet içinde.

SBS sonuçları da bu olumsuz tabloyla örtüşüyor. Bu durum da, ortaöğretim ve temel eğitim sisteminde çok büyük bir zaaf yaşandığını ve bunun giderek arttığını gösteriyor. Bu durumu Milli Eğitim Bakanlığı"nın düşünmesi lazım.”

Sıfırın nedeni umutsuzluk

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baykal: “Ne yazık ki eğitim sistemimizdeki birçok sorun birçok öğrencinin ÖSS"den sıfır almasına neden oldu. Ülkemizde lise eğitimi ciddiye alınmıyor. Öğrenciler ÖSS"ye son derece yılgın bir şekilde giriyor. Asıl sorun bu öğrencilerin sıfır alacak kadar umutsuz bırakılmış olması. Yıllardır sınav kaygısı diye diye gelinen bu kaygısızlık durumu iyi irdelenmelidir. Öğrencilerin sıfır almasının nedeni 4 yanlışın bir doğruyu götürmesi de olabilir. Bu öğrenciler için bir cezalandırma yöntemidir. 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi temelsiz kuşkuya ve bilgisiz önyargıya dayalı bir uygulamadır. Adayların yüzde 60"ı fen"i yapmamış. Bu son derece ilginç. Düşünün artık Fen ve Türkçe Matematik öğrencileri bile kendi alanlarındaki soruları çözemiyorlar. Mecbur olanlar dokunmadıysa diğer öğrencilere ne diyebiliriz ki. - vatan