Alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitimin ileri yaşlarda taşıdığı önem nedeniyle bu yaş grubundaki çocukların okullaşma oranlarını yükseltmek amacıyla çalışmalar başlattı.
Bu kapsamda, 5 yaş (60-72 ay) grubunun zorunlu eğitim kapsamına alınması için pilot uygulama başlatmayı kararlaştıran Bakanlık, pilot uygulamaya dahil edilecek illeri belirlerken, okullaşma oranı yüzde 51'in üzerinde olanları tespit etti. Ayrıca bu illerin derslik, öğretmen, donatım ve materyal
ihtiyaçları da göz önünde bulunduruldu.

MEB'in belirlediği ve 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren 5 yaş grubunda okul öncesi eğitimin zorunlu olmasının planlandığı 32 il şöyle:

''Amasya, Nevşehir, Çanakkale, Bilecik, Edirne, Karabük, Ardahan, Gümüşhane, Trabzon, Yalova, Karaman, Tunceli, Kilis, Bolu, Kırıkkale, Bayburt, Burdur, Kırklareli, Muğla, Düzce, Bartın, Artvin, Çankırı, Kütahya, Rize, Isparta, Kırşehir, Giresun, Uşak, Eskişehir, Sinop ve Samsun.''

MEB, yarın Ankara'da bu illerin valilerinin ve milli eğitim müdürlerinin katılacağı bir toplantı düzenleyerek, zorunlu eğitime geçilmesi konusunda görüşlerine başvuracak. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da katılacak.

Toplantıda bu illerin 5 yaş grubundaki çağ nüfusu, öğretmen, donatım, derslik durumu ele alınacak. Ayrıca, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer kurumların okul öncesi eğitime destek ve katkı sağlamalarına yönelik tedbirler de görüşülecek. 5 YILIN HEDEFİ YÜZDE 100 OKULLAŞMA Bakanlık verilerine göre Türkiye'de 1130 anaokulu ile ilköğretim okullarının bünyesindeki toplam 39 bin 481 ana sınıfı bulunuyor.

Türkiye'de 4-5 yaş (48-72 ay) grubu arasında toplam 761 bin 350 çocuk öğrenim görürken bu yaş çağ nüfusu 2 milyon 340 bin 43 çocuktan oluşuyor.

Çağ nüfusu içindeki çocukların ancak yüzde 33'ü okul öncesi eğitimden yararlanıyor.
Okul öncesi eğitimden yararlanan 5 yaş (60-72 ay) çocuk sayısı 591 bin 122 iken çağ nüfusu 1 milyon 162 bin 951 olarak saptandı. 5 yaş grubunun okullaşma oranı da yüzde 51 olarak belirlendi. MEB, 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonuna kadar Türkiye genelinde 5 yaş grubunun okullaşma oranını
yüzde 100'e çıkararak, zorunlu okul öncesi eğitimi Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedefliyor. sabah