Erciş Milli Eğitim Müdürü ölü sayısının yüksek olmasını verilen uyum seminerinin erken bitmesine bağlıyor: “Seminerin yapıldığı okulda hasar yok. Seminer erken bittiği için katılanlar kafe ve arkadaşlarının oturduğu apartmanlara dağıldı. Maalesef hepsi çöktü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, depremde 7’si Van merkezde, 56’sı Erciş’te olmak üzere 63 öğretmenin öldüğünü açıklarken; Erciş’te vefat eden ve kayıp olan öğretmenlerle ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından liste hazırlandı. Hayatını kaybeden öğretmenlerin çoğunun ilçeye yeni atananlar olduğu öğrenilirken; hafta sonu ilçeye ve Milli Eğitim teşkilatına uyumla ilgili seminere katıldıkları, cumartesi günü tam gün olan seminerin, pazar günü de tam gün olarak planlandığı, ancak konuların tamamlanmasıyla öğle vakti bitirildiği ortaya çıktı.

ÇOĞU YENİ ATANMIŞ

Erciş ve köylerindeki 254 okulda görev yapan toplam bin 800 öğretmenden 56’sı depremde enkaz altında kalarak hayatlarını kaybetti. Erciş İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Erdoğan, 40 öğretmene ise halen ulaşamadıklarını ifade etti.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde kurdukları stantta kayıp öğretmenleri tespit ettiklerini vurgulayan Erdoğan, hayatını kaybeden öğretmenlerin büyük bir bölümünün ilçeye yeni atanan kişiler olduğunu belirterek “İlçemize yeni atanan öğretmenlere hafta sonları ilçeye ve teşkilata uyum seminerleri veriyorduk. Bu seminerlerde Bakanlığın belirlediği hızlandırılmış ve eğitici konular, öğrencilerin okula kazandırılması ve veliler ile yapılacak diyalog türleri anlatılıyordu. Cumartesi ve pazar günü seminer vardı. Ancak konular tamamlandığı için deprem saatinde seminer sona ermişti, öğretmenlerin büyük bir bölümü ise evlerinde ya da ilçede kirada oturan arkadaşlarını ziyaret için gittikleri apartmanlarda ve sohbet için gittikleri mekânlarda depreme yakalandı. Oralar depremde çökünce ölü sayımız arttı” dedi. Seminerin yapıldığı Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun depremde zarar görmediği öğrenildi.

HARUN VE ARZU DEMİRTAŞ

Kahvaltıda öldüler yan yana gömüldüler

VAN depreminde hayatını kaybeden Harun ve Arzu Demirtaş çifti, dün Ankara’da yan yana toprağa verildi. Erciş’te sosyal bilgiler öğretmeni Arzu Demirtaş ile bilgisayar öğretmeni Harun Demirtaş, depremden yarım saat önce Ankara’da yaşayan yakınlarıyla telefonla görüştü. Kurban Bayramı tatili için Ankara’ya geleceklerinin müjdesini veren Demirtaş çifti, telefonun ardından sofraya oturdu. Hafta sonu olmasına rağmen okulda işi olduğu için pazar kahvaltısına geç oturan çift depremden kaçamadı. Demirtaş çifti üç yıldır Doğu hizmeti görevi için Erciş’te görev yapıyordu.

GÜLŞEN BATAR VE KIZI BEYZA

Kuşadalı öğretmen kızıyla can verdi

VAN depreminde, öğretmen Gülşen Batar (30) ile küçük kızı Beyza, yaşamlarını yitirdi. 4 yıl önce öğretmenlik hakkını elde eden ve ilk tayini 3 yıl önce Van’ın Erciş İlçesi’ne çıkan Gülşen Batar (30), o zaman 3 yaşında olan küçük kızı Beyza ile birlikte görev yerine gitti. Erciş merkezindeki devlet hastanesi karşısında kiraladıkları küçük apartman dairesinde depreme yakalanan Gülşen Batar, apartmanın tamamen göçmesi nedeniyle kızıyla birlikte göçük altında kaldı.

ESRA AKKAYA

Başbakan’a ‘Öğretmen olmak istiyorum’ diye mesaj atmıştı

ANAOKULU öğretmeni olarak görev yaptığı Erciş’te enkaz altında kalarak hayatını kaybeden Esra Akkaya (27), Eskişehir’de son yolculuğuna uğurlandı. Akkaya’nın yaklaşık 2 ay önce ataması yapılmadan önce Twitter’dan Başbakan Erdoğan’a “Lütfen gündemde kaybolmamıza izin vermeyin, desteklerinizi bizden esirgemeyin, artık bu ülkede ben de öğretmenlik yapmak istiyorum” mesajı gönderdiği öğrenildi.

‘Emanetinizi alabilirsiniz’

ERÇİŞ İlçe Milli Eğitim Müdürü Celalettin Bilik, HABERTÜRK’e kayıplarını anlattı: “Oğlum beş yıl önce üniversiteyi kazanınca Elazığ’a gönderdik, Elazığlı ailenin kızı Ayşegül Kaman da öğretmen olup buraya atandı. O aile bana ‘Sizin oğlunuz bizim emanetimiz, bizim kızımız da size emanet’ dedi. Ayşegül’ün geçen yıl tayin hakkı çıkmıştı, ama ‘Ben burayı çok sevdim, burada kalmak istiyorum’ dedi. Kaldığı ev depremde yıkıldı. Dün akşam cansız bedenini çıkardık. Annesi ve kız kardeşi de buradaydı. Bedenini alıp ölü torbasına koydum, ‘Emanetinizi alabilirsiniz’ dedim.” Çorumlu Ucum Ailesi de Erciş’i mesken tuttu. Baba Osman Ucum ile eşi, günlerdir Erciş’teki oğulları Kadir Ucum’dan bir haber alabilmek için enkazları tek tek geziyor. Kadir Ucum, sosyal bilgiler öğretmeniydi. İlk görev yeri Erciş’ti. 27 yaşındaki Kadir Ucum’dan depremden bu yana haber alınamıyor. Kaldığı evin enkazından ev arkadaşının cesedi çıkarıldı. Ucum Ailesi, bir umut tüm enkazlarda oğullarından bir ses bekliyor. Baba Osman Ucum, “Belki o gün Van’da değildir diye umut ediyorum. Telefonu ilk gün çalıyordu ama artık kapalı...” diye umutlarını anlattı.

NUSRET SARMAN

‘Öğrencilerim yetim kalır’ dedi tayin istemedi, depremde öldü

İZMİRLİ Beden eğitimi öğretmeni Nusret Sarman’ın da, altı yıldır görev yaptığı Van’ın Erçiş İlçesi’nde, deprem nedeniyle yıkılan kafeteryada yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Ege Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra ilk görev yeri Erciş’teki okuluna, çeşitli branşlarda birçok madalya ve kupalar kazandıran, sporcular yetiştiren Sarman’ın, “Çocuklarım yetim kalır” düşüncesiyle tayin olmayı istemediği öğrenildi. Sarman’ın eğitim öğretim yılı başladığında tayininin Denizli’ye çıktığı ve Van’da bir yıl daha kalıp İzmir’e tayini çıkana kadar beklemek istediği öğrenildi. Sarman’ın cenazesi, ekipler tarafından çıkarıldıktan sonra, önceki akşam ailesinin yaşadığı İzmir’e getirildi. Kuzeni Bülent Cengiz’in de, 2000 yılında Şırnak’ta vatani görevini yaparken şehit düştüğü öğrenilen Sarman’ın, depremden 20 dakika önce annesi Kezban Sarman ile telefonda konuşup iyi olduğunu söylediği öğrenildi. Cenaze törenine katılan ağabeyi Şentürk Sarman, “Kardeşim ilk görev yeri olan okulu için elinden geleni yaptı. Öğrencilerine çok değer veriyordu. Öğrencilerini sporda başarıdan başarıya koşturdu. Çeşitli branşlarda birçok madalya ve kupa kazandırdı. İzmir’e tayin olmasını istiyorduk. Ama çocuklarım yetim kalır diyerek dönmeyi, başka bir kente tayin olmayı istemiyordu” dedi. Sarman’ın cenazesi Buca İlçesi’ndeki Hacı Bayram Veli Camii’nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Kaynaklar Mezarlığı’nda toprağa verildi.

ÖZLEM BURMA VE BEBEĞİ METEHAN

Bebeğiyle toprağa verildi

VAN’daki depremde polis memuru eşi, kayınvalidesi ve 6 aylık bebeği Metehan ile birlikte hayatını kaybeden İngilizce öğretmeni 29 yaşındaki Özlem Burma, memleketi Adana’da kucağında ölen bebeğiyle birlikte aynı mezarda gözyaşları arasında toprağa verildi. Deprem esnasında evden kaçarken merdivenlerin altında kalan Mizancı Murat İmam Hatip Lisesi İngilizce öğretmeni Özlem Burma, kucağındaki bebeğiyle polis memuru eşi Metin Burma (30) ve kayınvalidesi Meryem Burma (60) ile birlikte hayatını kaybetti.

 

SEMA ERTÜRK

Sema öğretmen gözyaşlarıyla uğurlandı

DEPREMDE öğretmen arkadaşlarıyla kaldığı altı katlı Erdinç Apartmanı’nın yıkılması sonucu enkaz altında kalarak yaşamını kaybeden 2 aylık sınıf öğretmeni Sema Ertürk’ün cenazesi, Aydın’ın Kuyucak İlçesi’ne bağlı Pamukören Beldesi’nde, akrabaları ve meslektaşları tarafından gözyaşlarıyla toprağa verildi. Depremden saniyeler önce annesi Hatice Ertürk’ü telefonla aradığı, konuşurken de sarsıntıya yakalandığı ortaya çıktı.

SİBEL UMAÇ

Ölmez’in yaptığı binada can verdi

DÖRT öğretmenin ölümüyle sarsılan Aydın, bir öğretmenin daha ölüm haberini aldı. 9 yıldır atama bekleyen Sibel Umaç, iki ay önce atandığı Erciş’te müteahhit Salih Ölmez’in yaptığı Sevgi Apartmanı’nda bir daire kiraladı. Umaç, kendisi gibi öğretmen olan eşini Aydın’da bırakarak kızıyla birlikte bu eve yerleşti, Bir süre sonra da yanına babası İbrahim ve annesi Münevver Kanan geldi. Pazar günü 4 yaşındaki torunlarını parka götüren Kanan çifti, parkta Deniz’i oynatırken depreme burada yakalandı. Hemen eve döndüklerinde ise kızları Sibel Umaç’ın enkaz altında kaldığını gördüler. Haberi alan eşi Barış Umaç ise hemen Van’a gelirken, depremin ilk iki günü haber alınamayan Sibel öğretmenin dün cansız bedeni çıkarıldı.

EĞİTİM ŞEHİTLERİNİN AĞLATAN LİSTESİ

DEPREMİN yerle bir ettiği Van’ın Erciş İlçesi kayıp öğretmenlerini arıyor. Çeşitli illerden gelen öğretmen ailelerinin feryadı, ilçede yankılandı. Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Celalettin Bilik, müdürlük binası önüne bir masa ve bilgisayar koyarak “Kayıp Öğretmen Bürosu” açtı. Gönüllü Ercişli öğretmenler de burada çalışmaya başladı. Kayıp öğretmenlerin aileleri, merkezi mesken tuttu. Ailelere, diğer öğretmenler yardım ediyor. Kayıp Öğretmen Bürosunun en acı listesine göre ilçede dün öğle saatine kadar 56 öğretmen yaşamını kaybetti. 11 öğretmen ise enkazdan yaralı kurtuldu. Enkazın altında aranan öğretmen sayısı da 40.

67 saat sonra kurtarıldı

VAN’da meydana gelen depremden yaklaşık 67 saat sonra Erciş İlçesi’nde öğretmen Gözde Bahar enkaz altından yaralı kurtarıldı. Depremden sonra ilçede arama kurtarma çalışmalarını sürdüren ekipler, ilçe merkezinde çöken Altıntaş Apartman’ının enkazında çalışmalarını yoğunlaştırdı. Burada yürütülen çalışmalar sonucunda, saat 08.00 sıralarında 27 yaşındaki Gözde Bahar’a ulaşıldı. Ekipler uzun uğraşlar sonucu Gözde Bahar’ı enkaz altından çıkarmayı başardı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından Bahar, ilçe spor salonunda kurulan sahra hastanesine kaldırıldı. Solunum sıkıntısı çeken ve kalbi yolda duran Gözde Bahar, sahra hastanesinde yapılan müdahaleyle hayata döndürüldü. Bahar, daha sonra ambulans helikopterle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Gözde öğrentemin 5 Eylül’de ilçeye atandığı bildirildi. Öte yandan Erciş’te kurtarma çalışmaları yapan ekipler 5 katlı Emre Apartmanı’nın enkazından Sediye Erdem (25) öğretmeni 64 saat sonra yaralı olarak kurtardı.

Babasının tavsiyesiyle hayatta kaldı

ERCİŞ’de yaşayan ana sınıfı öğretmeni Serpil Oğuzalp, diş hekimi eşi Engin Oğuzalp ve 1.5 yaşındaki oğlu Alper ile birlikte oturdukları evin sağlam olmadığı gerekçesiyle iki ay önce başka bir eve çıkmak istedi. Kiralamak istedikleri ev için babası Nejdet Harç, “Bu bina çürük” deyince evi tutmaktan vazgeçip başka bir daire kiraladı. Depremde kendisi ve oğlunun bahçede, eşinin ise evde olduğunu belirten Oğuzalp, evlerinde küçük çaplı hasar meydana geldiğini söyledi. Daha önce oturduğu ve tutmak isteyip de babasının vazgeçirdiği binanın yıkıldığını öğrenince şok yaşadığını belirten Oğuzalp, şimdi deprem sonrasında sakat kalabilecek kişiler için tekerlekli sandalye almak üzere enkaz çevrelerinde buldukları kapakları topluyor. Oğuzalp’in 6 yıl ilçede hemşirelik yaptığı, daha sonra üniversite sınavına girip kazandığı ve ana sınıfı öğretmeni olduğu öğrenildi.

DUYGULU NOT

Depremde enkaz altında kalan Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu’nun müzik öğretmeni Turna Arslan’ın cansız bedeni saatler sonra çıkarıldı. Turna öğretmenin çantasından çıkan not ise çevredekileri duygulandırdı. İsmigül adlı öğrencinin yazdığı notta “Turna hocam meleğim, sevgili hocam size bunu 6. sınıfta müzik dersindeki kursta şarkı sözü olarak yazdım. Seni çok seviyorum! Sevdiğim ve sevdikçe var oluşuna şükrettiğim mutluluk sebebimsin” yazıyordu.

habertürk