Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT ile PKK arasında gerçekleştiği iddia edilen ve internete düşen ses kaydıyla ilgili ‘dünyanın her yerinde istihbarat teşkilatları bu tür görevler yapar” dedi. AK Parti Konya İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Davutoğlu “Dünyanın her yerinde istihbarat teşkilatlarının görevleri bellidir ve bir sınırlandırma yoktur, ülkenin bekası önemlidir. Bu bağlamda müsteşarımız kendisine verilen görevi hakkıyla her alanda yerine getirmiştir. Hükümetimizin herhangi bir şekilde veremeyeceği bir hesap yoktur. Terörün bütünüyle sona erdirilmesi için operasyon veya istihbarat anlamında ne gerekiyorsa yapılacaktır. Bu konuda müşteşarımız görevini yapmıştır ve yapacaktır” dedi.
 
NATO kapsamında Türkiye’ye yerleştirilecek olan sistemin füze değil radar sistemi olduğunun altını çizen Bakan Davutoğlu, ABD Başkanı Obama ile Başbakan Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmenin de olağanüstü bir olay olmadığını belirterek “İsrail’le arabuluculuğa ihtiyacımız yok. Tabii ki Obama ile Türk-İsrail ilişkilerini konuşuruz. Ama Türkiye’nin bu konudaki tutumunu en iyi bilen belki de ABD’dir” dedi.
 
Suriyeli Yarbay’ı iade etmedik
 
Suriyeli muhalif subay Yarbay Hüseyin Harmuş’un PKK’lılar karşılığında Suriye’ye iade edildiği iddialarını da yalanlayan Davutoğlu “Harmuş da dahil olmak üzere kim istiyorsa kamplarımıza gelmiştir, sonra da kendi isteğiyle ayrılmıştır. Harmuş’un herhangi bir pazarlık karşılığında iade edildiği iddiası kesinlikle yanlıştır” diye konuştu.
 
Başka ülkeler ne yaptıysa o yapılıyor
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, MİT yöneticileri ile PKK yöneticileri arasındaki görüşmenin ses kayıtlarının sızmasını değerlendirdi. Terörün bitirilmesi için devletin ve hükümetlerin elinden gelen çabayı gösterdiğini belirten Çiçek “Bunu yaparken de terörle mücadele eden başka devletler hangi tedbirlere başvuruyorsa, çünkü terörle mücadelede her ülkenin yaşadığı tecrübe, aynı zamanda başka ülkelerin de tecrübesidir istifade ettiğimiz tedbirlerdir. Türk hükümetleri de de üzerine düşen neyse, o ülkeler bu bela karşısında hangi tedbiri aldıysa, hangi yöntemlere başvurduysa, neleri denediyse Türkiye de bunu yapıyor” dedi.
star