Herkesin sivil yargıya güvenmesi gerektiğini belirten Birgün, askerî kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmasında hiçbir sakınca olmadığını kaydetti.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, CHP lideri Deniz Baykal'ın dokunulmazlığın kaldırılmasını istediği Başbakan Tayyip Erdoğan'a "Yargıya niye güvenmiyorsun?" diye sorduğunu hatırlatan Birgün, "Baykal, 'Yargıya her zaman güvenmek zorundayız.' diyordu. Anamuhalefet partisinin güvenilmesi gerektiğini söylediği yargıda askerin yargılanmasında nasıl bir mahzur olabilir?" dedi.

Düzenlemenin özü itibarıyla darbecilere karşı düşünüldüğünü ifade eden Birgün, bundan kimsenin rahatsız olmaması gerektiğini vurguladı. Askerlerin de her Türk vatandaşı gibi sivil mahkemelerde yargılanması kadar doğal bir durumun olmadığına işaret etti. Birgün, şöyle devam etti: "Yargıya güvenilmesi lazım. Güvenilmesi gereken yerde de askerî kişilerin yargılanmasında bence asla hiçbir sakınca yok. Zaten yargılanmazsa çok acayip bir durum olur Türkiye Cumhuriyeti'nde. Asker farklı bir ülkede mi yaşıyor ki, darbe suçları sivil mahkemede görülmeli? Askerî mahkeme sadece askerî suçlarla ilgili konulara bakmalı."

Birgün, yargı reformuna Meclis'te onay veren, ardından karşı çıkan CHP'ye tepki gösterdi. CHP yönetimini ve Baykal'ı konuyu sulandırmakla suçlayan Birgün, şunları kaydetti: "Baykal, Başbakan'a 'Yargıya niye güvenmiyorsun, dokunulmazlıkları neden kaldırmıyorsun?' diye isyan ediyor, 'Yargıya her zaman güvenmek zorundayız.' diyordu. CHP'nin güvenilmesi gerektiğini söylediği yargıda askerin yargılanmasında nasıl bir mahzur olabilir? Darbecileri yargılayalım diyor ama askerin sivil mahkemelerde yargılanmasını sakıncalı buluyor. CHP yargıya güvenme konusunda samimi ise askerin sivil mahkemelerde yargılanmasına da güvenmek zorunda."

Geçmişte, bazı siyasilerin darbelere ve darbecilere çanak tuttuğunu hatırlatan Recai Birgün, bugün de benzer niyette olanların bulunduğunu ileri sürdü. Birgün, darbelere sıcak bakan siyasiler için de bu düzenlemeye benzer bir değişikliğin yapılmasını istedi. - cihan