Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili, ‘Şuna yarar mı buna yarar mı?’ gibi bir düşünceyle hareket etmediklerini söyledi. Milletin oyları ile gelmiş iktidarı, darbelerle indirmeye kalkışanların cezalandırılması gerektiğini belirten Bağış, yargının bağımsız ve tarafsız olduğundan herkesin emin olması gerektiğini vurguladı.

Küresel Sorunlar Platformu tarafından düzenlenen ‘Dış Politika Yaz Okulu’nun öğrencilerine Bakan Egemen Bağış Otaköy’deki AB ofisinde pide ve ayran ikram etti. Bu sırada öğrencilerin sorularını cevaplayan Bakan Bağış, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özel yetkili mahkemeler ile ilgili alınan kararın bazı çevreler tarafından tedirginlikle karşılandığını belirten Bağış, “Bu konularda herkes rahat olsun. 3. Yargı Reformu Paketi içinde yer alan her bir madde Türkiye’yi AB standartlarına daha da yaklaştıracaktır. Biz Meclis'te reform yasalarını hazırlarken şuna yarar mı buna yarar mı diye bir ayrım içine kesinlikle girmiyoruz. Tam aksine Türkiye’nin her bir vatandaşının bağımsızlığından olduğu kadar tarafsızlığından da şüphe duymayacağı yargı mekanizmasına kavuşmamız gerektiğine inancımızla bu adımları atıyoruz. Yargı hepimize lazım. Sağcıya da solcuya da lazım. Askere de sivile de lazım. Yargının tarafsız ve bağımsız olduğundan hepimizin emin olması lazım. Yargı hepimizin sığınacağı bir liman olsun. Ben bu ülkede ‘Millet neyse vekili o olmalıdır’ dediği için Anayasa Mahkemesi’nde yargılanmış biri olarak bunu söylüyorum. O karanlık ve o trajikomik günleri geride bırakmış olmamız gerektiği inancı ile bunu söylüyorum.” diye konuştu.

Türkiye’de bazı davalarda tutukluluk sürelerinin uzun olduğunu dile getiren Bağış, “Ama tutukluluk sürelerinin uzun olduğu tek ülke de Türkiye değil. Bunlarla ilgili yargı reformu gerçekleştirirken 'şuna yarar mı buna yarar mı' anlayışına girmememiz lazım. Tam aksine herkes için adalet dememiz lazım. Eğer kanunlarımızı çiğneyen, suça bulaşmış, çete kurmuş demokratik yollarla iktidara gelmiş bir hükümeti gayri demokratik yollarla darbelerle indirmeye kalkmış birileri varsa tabiî ki cezalarını almalılar. Ama yaşla kuruyu ayırmamız lazım. Bu konudaki hassasiyetimizden kimsenin şüphesi olmasın. Sonuçta birileri ‘Biz de bunun intikamını alacağız’ söylemlerine giriyorsa o söylemlerin hedefinde olan kişiler yine biziz. Bizim iktidarımızın mensuplarıdır. Biz siyaseti toplum için yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

'HEDEFİMİZ, 75 MİLYON VATANDAŞIMIZIN AB ÜYESİ ÜLKELERE VİZESİZ GİREBİLMESİNİ SAĞLAMAK'

Almanya Münih Havalimanı’na Schengen vizesiyle gelen Türk turist kafilesinin geri çevirmesiyle ilgili iddialar hakkında da konuşan Bakan Bağış şöyle devam etti: “Schengen’in kuralları belli. Schengen’in kurallarında vizeyi veren ülkenin ilk ziyaret edilen ülke olması gerekiyor. Bu arkadaşlarımızın koşullarını bilmiyorum. Bana gelen herhangi bir teknik bilgi olmadı. Detayları üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor. Ama bizim hedefimiz 75 milyon vatandaşımızın AB üyesi ülkelere vizesiz girmesini sağlamak.”