Türk-Polonya ilişkilerinin 600. yılında, Polonya’nın tekstil ve hazırgiyimde öne çıkan kenti Lodz’ta gerçekleşen “Tekstil Sektörel Ticaret Heyeti”ne Türkiye’den 15 firma katılırken, Polonyalı 35 firma ile 100’den fazla ikili iş görüşmesi yaptı.

Kumaş, iplik, ev tekstili ve sektöre yönelik ambalaj üreten, sektörün hemen hemen tüm bileşenlerini temsil eden 15 firmanın katılımıyla düzenledikleri “Tekstil Sektörel Ticaret Heyeti”nin çok başarılı geçtiğini ifade eden Ege Tekstil ve Hammaddeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “Varşova Ticaret Başmüşaviri Sayın Koray Akgüloğlu’nun da değerli katkılarıyla, verimli bir organizasyon gerçekleştirdik; ama, başarımız katılımcı firmalarımızın Polonya’da kuracakları yeni bağlantılarla ya da mevcut bağlantılarını çoğalttığında taçlanacaktır” dedi.

İLK TEMASTA İHRACAT OLDU
“Tekstil Sektörel Ticaret Heyeti” sonrasında ilk ihracat bağlantısı da gerçekleştirildi. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, şu bilgileri verdi: “Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonumuzun geri dönüşünü bu kadar kısa sürede alabileceğimizi beklemiyorduk, ama heyet katılımcısı firmalarımızdan biri bizi heyetten iki gün sonra arayarak, heyet sırasında görüştüğü firmalardan birisine önemli tonajda bir satış gerçekleştirdiğini ifade edip, bizlere teşekkürlerini iletti; bu da bizim gerek heyet düzenlenecek ülkenin seçiminde gerekse doğru yerel muhataplarla çalışma konusunda ne kadar isabetli davrandığımızın ispatıdır. Ayrıca, “Polonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yılının kutlandığı bir zamanda, etkinliği düzenlemekten mutlu olduk. İki ülke ilişkilerin pekiştirilmesine katkı sağlamaktan dolayı memnun olduk.”

“YÜZDE 8’LİK PAZAR PAYIMIZI ARTTIRABİLİRİZ”
Heyete başkanlık yapan Ege Tekstil ve Hammaddeleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi de, Polonya’nın tekstil ve hammaddeleri ithalatının her yıl ortalama yüzde 10 oranında arttığını kaydetti. Eskinazi, “Polonya, 2013 yılında 4,5 milyar dolar üzerinde ithalat gerçekleştirdi. Bu pazardaki payımız şu an sadece yüzde 8 seviyelerinde, ancak, heyet sırasında gördüğümüz yakın ilgiden, doğru strateji ve ısrarlı girişimlerle, bu payın önümüzdeki dönemde arttırılmasının hiç de zor olmayacağı kanısında vardık. Bazı Türk firmalarının yerleşik düzen alarak sıcak satış yaptıklarını ve başarılı olduklarını gözlemledik” şeklinde konuştu.