Türkiye’nin ihracat artış rekortmeni balıkçılık sektörü bir rekorda büyüme rakamlarında kırdı. Balıkçılık sektörü TÜİK verilerine göre, 2011 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 20 büyüyerek Türkiye’nin en fazla büyüyen sektörü oldu. Aynı dönemde Türkiye yüzde 8.8 büyüme kaydetmişti.
Son bir yıllık dönemde yakaladığı yüzde 42’lik ihracat artış hızı ile Türkiye şampiyonu olan su ürünleri sektörü, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2011 yılı ikinci çeyreği büyüme rakamlarında elde ettiği yüzde 20’lik büyüme ile bir Türkiye şampiyonluğu daha kazandı.
Balıkçılık sektörü olarak 2011 yılında hem ihracat artış hızı, hem de büyüme rakamlarında Türkiye şampiyonu olarak çifte mutluluk yaşadıklarını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Kızıltan, sektör olarak göz kamaştıran başarı sonrasında, sektörün 2023 yılı ihracat hedefini 2.5 milyar dolardan 3 milyar dolara çıkardıklarını söyledi.
Balıkçılık sektörünün son 20 yılda yaptığı büyük yatırımların meyvesini topladığını belirten Kızıltan, Balıkçılık sektöründe Türkiye’de yaklaşık 1300 firmanın yıllık 175 bin ton üretim kapasitesine ulaştığını kaydetti. Kızıltan, “Son 10 yılda ihracatımızı 6 kat arttırdık. 2011 yılı sonunda 500 milyon dolarlık su ürünleri ihracatına imza atacağız, Avrupa’da tüketilen her dört balıktan bir tanesi Türk balığı, sektörde ekol olan Yunanistan’ı gerimizde bıraktık, sektörümüz altın çağını yaşıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ton başına verdiği destek ile 2023 yılı ihracat hedefimizi rahatlıkla aşabileceğimizi düşündüğümüz için hedefimizi 2.5 milyar dolardan 3 milyar dolara çıkardık. Türkiye'de ihracatta 24 ana sektör içerisinde 2023 ihracat hedefini yukarı doğru revize eden tek sektörüz" şeklinde konuştu.
Türkiye 2011 yılının ilk yarısında yüzde 10.2’lik büyüme hızı yakalarken balıkçılık sektörü aynı dönemde yüzde 16.1’lik büyüme rakamına ulaştı. Balıkçılık sektörünün büyüme rekoru kırmasındaki önemli etkenlerden bir tanesinin ihracat artışı, diğerinin ise iç piyasadaki balık tüketimindeki artış olduğuna işaret eden Kızıltan, şöyle konuştu; “Kültür balığı kontrolü üretilmesi ve lezzetiyle dünya da her geçen gün daha çok tercih edilir hale geldi. Şu an ülkemizde en sağlıklı protein kaynağı olan balığın tüketimi sürekli artıyor. Türk su ürünleri sektörü son 20 yılda yaptığı yatırımlarla hem kapasitesini arttırdı, hem de kaliteyi ve orta sınıfın balık satın alabileceği fiyat aralığını yakaladı. Bu sayede protein kaynağı balık orta gelir düzeyine sahip vatandaşlarımızın sofralarında yerini aldı ve bugün kişi başı 8 kilogram tüketim rakamına ulaştık. Hedefimiz ise, 15 kilograma ulaşmak. Önümüzdeki yıllarda ihracatta ve iç piyasada Su Ürünleri Tanıtım Grubumuz kanalıyla yapacağımız tanıtımlarla bu hedeflere ulaşacağımıza inanıyorum. İç piyasadaki ve ihracattaki rekorlar bize yeni büyüme rekorlarını da beraberinde getirecek”