Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Dünya Sağlık Örgütü"nün sigara üretiminde girdi maddelerinin kullanımını engelleme girişiminin kabul edilmesi durumunda, Türk tütününün büyük darbe yiyeceğini savundu.

EİB konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada Türkiye"nin dünya birincisi olduğu oryantal tipi tütün üretiminin Dünya Sağlık Örgütü"nün harmanlı sigaraların üretimini durdurma girişimi nedeniyle büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu ileri sürdü.

-“250 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA”-

Uluslararası Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi(TKÇS) kapsamında girdi madde kullanımına ilişkin yönergenin Uruguay"da Kasım 2010"da yapılacak oylamada kabul görmesi halinde, Türkiye tütün ihracatı büyük darbe yemesinin yanı sıra yaklaşık 80 bin çiftçimizin ve dolayısıyla 250 bin ailenin geçim kaynağının da büyük bir tehditle karşı karşıya kalacağı savunuldu.

Türkiye"nin yıllık 700 milyon dolar civarında tütün ihracatı yaptığına dikkati çeken EİB, Kasım ayında yapılacak oylamada oylanacak olan yönergenin, hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını savunarak Türkiye"nin on binlerce insanın geçim kaynağını ve ihracat gelirini göz önünde bulundurarak, Uruguay"daki oylamada red oyu vermesinin önemine değindi. EİB, yönergenin kabul edilmesinin sadece tütün ve tütün ürünleri çeşitlerinde ayrımcılığa yol açacağını, tütün ticaretinde engeller yaratacağını ve Türkiye"yi ekonomik zarara sokacak sonuçlar doğurabileceğini ileri sürdü.

-“ULUSLARARASI TÜTÜN YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİNİN MÜCADELESİNİ DESTEKLİYORUZ”-

EİB, Dünya Sağlık Örgütü"nün yeni yönerge teklifine ilişkin, Uluslararası Tütün Yetiştiricileri Birliği"nin başlattığı küresel mücadeleyi memnuniyet ile karşıladıklarını kaydetti.
Tütün üretiminin Türkiye"ye tarım ürünleri içerisinde fındıktan sonra en fazla döviz getiren ikinci tarımsal ürün konumunda olduğunu vurgulayan EİB, tütün üretiminin, sağladığı döviz girdisi yanında sosyal yaşama büyük katkılar sağladığını, tütün mamullerinden elde edilen dolaylı vergilerle Türkiye"nin vergi gelirleri hedeflerini tutturduğunu bildirdi.