Türkiye'nin toplam ihracatı içinde önemli bir paya sahip olan Ege Bölgesi’nin son bir yıllık dönemde yaptığı ihracat yüzde 43’lük artışla 11 milyar 241 milyon doları aştı. Ege İhracatçı Birlikleri 2011 yılının Eylül ayı içerisinde yakaladığı yüzde 30’luk artışla, 1 milyar 3 milyon 106 bin dolarlık ihracata imza attı.

Denizli ve Muğla şampiyonluğa koşuyor

Ege Bölgesi illeri arasında en çok ihracat artışı gerçekleştiren Ege kenti Denizli oldu. Travetelerin başkentini sırasıyla Muğla, Manisa, Uşak ve İzmir izledi. İhracat artışında 1.7 ile en düşük oranı ise Aydın’da gerçekleştirildi. Ege Bölgesi’nde Eylül 2010-2011 dönemi içerisinde ihracatta tek düşüş yaşayan şehir ise Çanakkale oldu. Ege Bölgesi’nde 2010 Eylül- 2011 Eylül tarihleri arasında ihracat Denizli’de yüzde 47, Muğla’da yüzde 32, Manisa’da yüzde 29, Uşak’ta yüzde 27, İzmir’de yüzde 9.3, Balıkesir’de yüzde 8.3, Aydın’da ise yüzde 1.7 oranında artarak yaşandı.

İhracatın şampiyonu İzmir

Ege Bölgesi içinde Eylül 2011’de en fazla ihracatı yapan il 657.595,193 rakamı ile İzmir olurken, 2. sırada Manisa, sonrasında da Denizli, Aydın, Balıkesir, Muğla, Uşak, Çanakkale şeklinde sıralandı. Eylül 2011’de İzmir en çok ihracatı Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektöründe 119.103 rakamıyla yaptı. Manisa ise en fazla ihracatı 263.533 ile elektrik elektronik sektöründe, Denizli 87.830 ile hazırgiyim ve konfeksiyon, Aydın 12.675 ile kuru meyve ve mamulleri, Balıkesir 12.193 ve Muğla 13.930 rakamlarıyla su ürünleri ve hayvancılık, Uşak 6.170 ile tekstil ve hammaddeleri, Çanakkale de 1.130 ile ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektöründe yaptı. -YASEMİN İÇÖZ

ÇANAKKALE’NİN SU ÜRÜNLERİ AÇIK ARA İLE ÖNDE

Ocak-Eylül 2011 tarihleri arasındaki toplam ihracatın yine aynı sektörlerde yapıldığı, sadece Aydın ve Çanakkale’de farklılık gösterdi. Aydın, 9 ay toplamında en fazla ihracatı maden ve metaller sektöründe yaparken, Çanakkale ise su ürünleri ve hayvancılık mamullerinde yaptı.

UŞAK ÇİN’E ÇALIŞTI

Tehdit olarak gösterilen Çin, bu yıl ilk kez ihracat artışında önde gelen ülkelerden biri oldu. Uşak en fazla ihracatı Çin’e gerçekleştirdi. İhracat yapılan ülkeler şehirlere göre yine farklılık gösterdi. Eylül 2011’de Aydın ilinin en fazla ihracat yaptığı ülke 5.154 bin dolarla Fransa oldu. Çanakkale İtalya’ya, Denizli ve İzmir Almanya’ya, Manisa İngiltere’ye Balıkesir Irak’a, Muğla Hollanda’ya ve Uşak da Çin Halk Cumhuriyeti’ne en fazla ihracatı yapmış oldu.

DEMİR SEKTÖRÜ YÜZDE 12 ARTTI

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde en fazla ihracat yapan birlik Eylül ayında Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği oldu. 224 milyon 386 bin dolarlık ihracat yapan demir-çelik sektörü 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 121’lik rekor ihracat artışı başarısına imza attı.

12 BİRLİKTEN 8’İ İHRACATINI KATLADI

2011 yılı Eylül ayında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 birlikten 8 tanesi ihracatını arttırırken, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Tütün İhracatçıları Birliği, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 2010 yılı Eylül ayı performanslarının gerisinde kaldı.

‘Made İn Turkey’ tercih nedeni

8 Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu “Diğer tedarikçi ülkelere göre daha hızlı ve güvenilir bir profil ortaya koyan Türk ihracatçısı, Türk ürünlerinin tercih edilmesini sağladı. ‘Made in Turkey’ etiketli ürünler daha fazla tercih edilir hale geldi” diye konuştu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki daralmaya rağmen Türk ihracatçısının bu pazarlara yaptığı ihracatını arttırdığını belirterek “Döviz kurlarının da olumlu etkisi ile ihracatımız 2011 yılı sonunda kriz öncesi rakamların üzerine çıkacak. 2023 yılı için belirlediğimiz 500 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz” dedi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, yılın son çeyreğinde Ege Bölgesi’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, zeytin, zeytinyağı, narenciye ürünlerinin ihracat sezonunun başlaması nedeniyle daha başarılı bir performans beklediklerini kaydetti.