Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi’nin tespiti amacıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne rekolte çalışması yaptırdı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Mühendisleri; Dr. Mehmet Tutar, Dr. Erol Küçük, Andaç Çavdar, Celal Şafak, Dr. Mehmet Tutar ve Deniz Aksoy’dan oluşan çalışma ekibi, Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi’nin, 2016/17 sezonunda 511 bin 711 tona ulaşacağını öngördü. Rekolte heyeti, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Aydın’da üreticilerle bire bir görüşerek çalışma yürüttü.

Mandalina ve limon rekoltesinde artış var
Ege Bölgesi narenciye rekoltesinde mandalina ve limon ürünlerinde artış, portakal ve altıntop üretiminde düşüş bekleniyor. Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi Tahmin Heyeti, portakal rekoltesini bu sezon 221 bin 302 ton olarak hesapladı. Narenciye Rekolte Tahmin Heyeti, Ege Bölgesi’nde mandalina rekoltesini ise 219 bin 533 ton olarak öngördü. Limon rekoltesi 68 bin 336 ton olarak hesaplanırken, altıntop rekoltesi 2 bin 540 ton olarak tespit edildi.

Rusya’ya ihracat başladı, sektörün eli güçlendi
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Ege Bölgesi Narenciye rekoltesinin bu sezon yüzde 15 artış gösterdiğini, ürünlerin kalitesinin de güzel olduğunu, Rusya’ya ihracatın başladığını, üreticinin ve ihracatçının yüzünün güldüğü bir sezon beklentisi içinde olduklarını kaydetti. Türkiye’nin narenciye ürünleri ihracatında Rusya’nın yüzde 35’lik payla ilk sırada yer aldığına işaret eden Seyyar, “Mandalina, Limon ve Greyfurt ihracatında birinci, Portakal ihracatında ise ikinci büyük ihraç pazarımız konumunda. Sezon başında Rusya pazarının açılması hem üreticimizin, hem de ihracatçımızın elini güçlendirdi. Sektörün tüm paydaşlarının emeklerinin karşılığını alabilecekleri bir iklim oluştu” diye konuştu.

Türkiye’nin narenciye ihracatı 2015 yılında 840 milyon dolar oldu
Türkiye, 2015 yılında narenciye ürünleri ihracatından 840 milyon 275 bin dolar döviz elde etti. Limon ihracatı 298 milyon 72 bin dolarla ilk sırada yer alırken, Mandalina ihracatı 298 milyon 45 bin dolarla en fazla ihraç geliri sağlayan ikinci ürün oldu. Portakal ihracatı 168 milyon 644 bin dolar olurken, Türkiye’nin greyfurt ihracatı 75 milyon 512 bin dolar oldu.

Limon ihracatında Rusya 73.8 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, Irak 42 milyon dolar ile ikinci, Suudi Arabistan ise 29 milyon dolarlık ihracatla üçüncü ülke oldu. Türkiye’nin limon ihraç ettiği ülke sayısı ise 70 oldu. Mandalina ihracatında Rusya 144.8 milyon dolar ile açık ara birinci olurken, Irak 67 milyon dolar ile ikinci, Ukrayna 35 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Portakal ihracatında Irak, 69.5 milyon dolar ile birinci olurken, Rusya 54.5 milyon dolar ile ikinci, Ukrayna 14 milyon dolar ile üçüncü oldu. Greyfurt ihracatında Rusya 21 milyon dolarla zirvede yer alırken, Romanya 6.5 milyon dolar ile ikinci, Hollanda 5.7 milyon dolarlık greyfurt ithal ederek zirvenin üçüncü basamağının sahibi oldu.