Nizam Eren İletişim Şirketi, Vipsaş stüdyoları ve Arzu Film, Ertem Eğilmez'in yapımcılığını veya yönetmenliği üstlendiği 49 filminin, günümüz teknolojisine uyarlanması için kolları sıvadı.
 
Aralarında ''Çöpçüler Kralı'', ''Neşeli Günler'', ''Tosun Paşa'', ''Kibar Feyzo'' ve ''Salako''nun da bulunduğu Arzu Film'e ait filmler, onarım sonrasında ilk günkü gibi pırıl pırıl olacak. HD ve blu-ray teknolojisi kullanılarak yenilecek filmlerin yanması, yıpranması, solması tarih olacak ve kolayca bir hard diskte saklanabilecek.
 
Nizam Eren İletişim Şirketi sahibi Nizam Eren, AA , Türk sinemasının 1914'ten bu yana 6 bine yakın film ürettiğini belirterek, 2000 yılından önce çekilen filmlerin sağlıksız koşullarda saklandığını kaydetti.
 
Filmin çekilmesi ve çekim sonrası yapımcıya ait olduğunu ifade eden Eren, ''Filmler, seyirci önüne çıktıktan sonra, halkın ürünüdür ve dolayısıyla kültürel mirasa dönüşür. Bu filmlerin hak ettiği şekilde korunması gerekir'' dedi.
 
Eren, yurt dışında filmlerin çok iyi şartlarda korunduğunu anlatarak, ''Vipsaş yetkilileri, Atilla Dorsay'ın uluslararası bir festivalde, yıpranmışlığından ötürü Türk filminin gösterilmesinden utanç duyduğuna ilişkin haberi okuyunca böyle bir yatırım oluşturdu'' diye konuştu.
 
Türkiye'de ilk kez, eski filmlerin, HD ve blu-ray formatında restorasyonunun yapılacağını belirten Eren, filmlerin yıpranmışlığına göre, restorasyon sürelerinin uzadığını, en yıpranmış Ertem Eğilmez filmi olan ''Çöpçüler Kralı'' ile ''Neşeli Günler'', ''Tosun Paşa'', ''Kibar Feyzo'' ve ''Salako'' filmlerinin yıl sonuna kadar restorasyonunun tamamlanacağını kaydetti.
 
Eren, ''Hababam Sınıfı'' serisi, ''Süt Kardeşler'', ''Mavi Boncuk'', ''Salak Milyoner'' ve ''Şaban Oğlu Şaban'' gibi filmlerin de aralarında bulunduğu 44 filmin restorasyonun da 2 yıl içinde bitmesinin planlandığını söyledi.
 
Nizam Eren, filmlerin nasıl HD ve blu-ray formatına kavuşturulacağını şöyle anlattı:
 
''Filmin negatifi makaralara sarılıp, bilgisayara aktarılacak. 35 mm'lik filmlerde saniyede 24 kare geçer ve her karenin üzerinde photoshop uygulaması gibi bir işlem yapılacak. Otomatik ve manuel temizlemelerin yanı sıra seslerde sorun olan bölümlerin eksiklikleri giderilecek. Film, 16:9 formatına getirilip, 2k ve 4k olarak yüksek çözünürlükle bilgisayara aktarılacak. Film, blu-ray ve HD formatlarına aktarıldıktan sonra ömür boyu saklanabilecek.''
 
Bu projeyi, manevi doyum için yaptığını ifade eden Eren, ''Birçok film ve dizi, artık HD olarak yayınlanıyor. HD film, kalite ve ayrıcalıktır. 6 bin filmin restorasyonu, 15-20 yılda bitmez. Kanalların, hatta HD yayın yapan kanalların bu sinema kültürüne sahip çıkması lazım'' dedi.