Mayıs ayı içerisinde alan ile ilgili çeşitli kesimlerle sorunların ve imkanların saptanması amacıyla Selçuk Belediyesi ve ihaleyi üstlenen planlama grubu tarafından düzenlenen dar kapsamlı üç toplantının ardından ilgili tüm kesimlerin katıldığı bir toplantı daha düzenlendi.
Toplantıya Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, bazı Belediye Meclisi üyeleri ve bürokratlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü görevlileri, 9 E.Ü. temsilcileri, Efes ve Ayasuluk Kalesi Kazı Başkanlıkları, Meryem Ana Evi Derneği Başkanlığı, İzmir Agora Kazıları Başkanlığı, Selçuk Ticaret Odası yöneticileri, Efes Turistik Eşya Satıcıları Derneği yöneticileri başta olmak üzere alanla ilgili vatandaşlar katıldı.
Belediye Başkanı Ülgür, dünyaca ünlü Efes Antik Kentinin yıllardır çözülemeyen sorunlarına çare olacak planların yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla imzalanan protokol çerçevesinde ilk olarak antik kentin hali hazır haritalarını hazırladıklarını belirtti.
Efes sınırlarının bilinen ve görülenden çok daha geniş bir alanı kapsadığını anlatan Belediye Başkanı Ülgür, şunları söyledi: "1257 hektar alan üzerinde yapılan planlamada alan üzerinde mülkiyet sorunlarının çözülmesi, mülk sahiplerine takas imkanının sağlanması, giriş kapılarının ve satış ünitelerinin aşamalı olarak kazı alanı dışına çıkarılması, alternatif tur güzergahlarının oluşturulması, yaşanmakta olan güvenlik sorunlarının azaltılması, sınırların kesinleştirilerek koruma altına alınması, erişim
sorunlarının giderilmesi, araç park yeri olanaklarının geliştirilmesi ve Efes'in bir bütün olarak algılanmasına yönelik önerilerin geliştirilmesini sağlayacak Koruma Amaçlı İmar Planın yapılması aynı zamanda ilçe ve bölge turizminin daha da gelişmesi sonucunu getirecektir. Koruma- kullanma dengesinin sağlandığı, taşıma kapasitesinin belirlendiği, belirlenen kapasiteye uyumun sağlandığı, mülkiyet sorunları çözülmüş, kazı ve restorasyon çalışmalarının hızlandığı, servis olanaklarının geliştirildiği,
gezilebilir, algılanabilir kazı ve restorasyonu sürdürülebilir Dünya Mirası Efes vizyonumuz olacaktır."
Belediye Başkanı Ülgür, bu planla Efes Antik Kenti'nde nerede ne olacağının belirleneceği hazırlanan planın yürürlüğe girmesinin ardından Alan Yönetimi Planının oluşturulması çalışmalarının başlatılacağını söyledi.
Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, planlanan alan içerisinde yeni gezi güzergahlarının oluşturulacağını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Ayusuluk Kalesi, ST. Jean Kilisesi, Artemis Tapınağı ve Efes Müzesini içine alan alternatif bir gezi güzergahı oluşturacağız. Bu ilçe merkezindeki ticari faaliyetin artışına olumlu katkı koyacak. Efes gibi binlerce yıllık bir uygarlığa tanıklık etmiş bir alanın yirmi beş yıllık koruma ve kullanma şartlarının belirlenmesine katkı yapmaktan onur duyuyorum."
Toplantıda söz alan birçok katılımcı, plan yapımını desteklediklerini, yeni alternatif gezi güzergahlarının önemli fayda sağlayacağını ve hazırlanan planın alanda yapılmakta olan tarım ve ticareti korumasını istediklerini ifade ettiler.
Koruma Amaçlı İmar Planı'nın yapımı için Eylül ayı içerisinde bir toplantı daha yapılacak. Yapılan analiz ve koruma amaçlı plan İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından uygun görüldükten sonra Selçuk Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanarak yürürlüğe girecek.