Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, Efes Antik Kentinin UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınması için gerekli olan Alan yönetim planlarının hazırlanmakta olduğunu açıkladı.
Efes Antik Kentinin alan yönetim planının hazırlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde Selçuk Belediyesinin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Ülgür “ Bakanlık ile anlaşmayı üç ay önce yapmıştık. Planın hazırlanması için belediye olarak ihalemizi yaptık. 15 Eylül’e kadar plan tarafımıza teslim edilecek. Biz projeyi bitirdikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla UNESCO’ya başvuracağız. UNESCO planımızı uygun bulursa Efes’i listeye alacak. Efes’in Dünya Kültür Mirası listesine girmesiyle buranın yönetimi sivil insiyatife geçecek. Efes 2012 yılında UNESCO tarafından kültür mirası listesine alınırsa bu ülke turizmi için çok olumlu olacaktır. Hazırlanan plan doğrultusunda Efes alan yönetimi için Selçuk Belediyesi ve Bakanlık anlaşarak bir başkan atayacak. Bu başkan ilk anda Efes Müdürü olacak. Alan yönetimi planının yapılanmasında bir başkan olurken kararlar seçimle oluşacak Meclis ve Encümen tarafından alınacak. Yerel yönetimlerde olduğu gibi bir yılık yatırım ve bir yılık bütçe programı olacak. Efes’in tanıtılması, korunması, restorasyonlar her şey Efes’ten gelen kaynaklarla yapılacak. Efes’in gelirlerinin de nasıl ve kimler tarafından yönetileceği ve kullanılacağı bu plan içersinde tarif edilecek. Selçuk Belediyesi olarak bu projeyle ilgili tüm görevlerimizi yerine getiriyoruz” dedi.
Hazırlanan yönetim planında Selçuk Belediyesi olarak gerekli yeri alacaklarını belirten Başkan Ülgür” Bu yönetim planı içersinde Selçuk Ticaret Odası ve Esnaf Odası yöneticileri de olmalı diye düşünüyoruz. Tabi Bakanlık Temsilcileri de olacak. En az 15-20 üyeli bir meclis kurulmalı. İki ay sonra alan yönetim planıyla ilgili Selçuklularla toplantılar düzenleyecek ve onların görüşlerini alacağız. Sivil toplum örgütlerinin bu çalışmalara aktif olarak katılmalarını ve katkı koymalarını rica ediyoruz. Bir dayanışma içinde olmamız gereken küçümsenmeyecek kadar önemli bir süreçten geçiyoruz” diyerek hazırlanan planla birlikte Efes’in öneminin daha da artacağını vurguladı.