23-25 Haziran 2011 tarihlerinde Selçuk Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı salonunda gerçekleşen çalıştaya, Türkiye'nin bir çok üniversitesinden çok sayıda akademisyen, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütü temsilcisi ile yerel temsilciler katıldı.
Çalıştay sonunda yapılan basın toplantısında, yayınlanan sonuç bildirgesini basın mensuplarıyla paylaşan Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, "Çok verimli bir çalışma gerçekleştirdik. Sonuçlarından memnunuz. Otuz iki farklı kurumdan çok farklı temsilcilerle, üniversiteler, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinden katılımcılarla üç gün boyunca Efes Antik Kenti Alan Yönetimi'nin nasıl yapılması gerektiğini oldukça demokratik bir ortamda tartıştık. Efes ve Selçuk'ta derinleşmiş sorunlarımızımasaya yatırdık. Bu Türkiye'ye model olacak bir çalışmadır. Temmuz ve Ağustos aylarında tekrar toplanacağız ve Eylül ayında UNESCO'ya başvurumuzu yapacağız" dedi.
Üç gün süren yöneticiliğini Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin ve Şehir Planlamacısı Necati Uyar'ın yaptığı çalıştayın ilk günü her bir konuşmacı 10-15 dakikalık bir sunum yaparak Efes Antik Kentinin Kültürel Önemini farklı boyutlarıyla ele aldı.
Çalıştayın ikinci ve üçüncü günlerinde yönetim planı geliştirme çalışmaları yapıldı ve UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alan Efes'in temel sorunları ve olağanüstü evrensel değeri ele alınarak Efes'in UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi'ne girebilmesi için neler yapılması gerektiği tartışıldı.
Çalıştay sonunda açıklanan sonuç bildirgesinde, Çalıştay'ın Efes için UNESCO yolunda katılımcı ve yenilikçi bir adım olduğu vurgulanarak insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen Efes Antik Kentinin, bugüne kadar UNESCO'nun Dünya Miras Listesine dâhil edilmediği, bununda sebebinin Efes'in Geçici Listeye alındığı 1994 yılından bu yana asıl listeye alınabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmadığına dikkat çekildi. 
Sonuç bildirgesinde ayrıca, Efes Antik Kentinin Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan 27 varlık arasında olduğu, UNESCO Dünya Miras Listesine girmenin Efes'in korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasında bir amaç değil araçlardan yalnızca biri olduğu vurgulandı. 
Sonuç bildirgesinde, UNESCO Dünya Miras Listesine girmenin ana koşullarından birinin Alan Yönetimi kurulması ve Yönetim Planı'nın hazırlanması olduğu, bu çalışmaların yapılmasının, her yıl ziyaretçi sayısı hızla artan Efes'te, kurumlar arası yetki çatışmalarının ve katılımcı yaklaşım eksikliğinden kaynaklanan sorunların giderilmesi açısından da büyük önem taşıdığı kaydedildi.
Sonuç bildirgesinde ayrıca, Efes'in korunmasında yerel ve bilimsel özerklik ile katılımcı kent yönetimi ilkelerine uygun eşgüdüm, koruma, işletme, planlama, projelendirme, restorasyon, işlevlendirme, kaynak oluşturma gibi sorunların aşılması için, Selçuk Belediyesi tarafından Efes'in yönetim planının hazırlanması çalışmaları başlatıldığı belirtildi. Yönetim planının hazırlanması için alanında uzman ve deneyimli şehir plancısı, mimar, arkeolog, iktisatçı ve yönetim bilim uzmanlarından bir ekip
oluşturulduğu ayrıca ifade edildi.
Yönetim planı çalışmasından önce, Efes Antik Kentinde antik tiyatronun restorasyonu, Efes'in çevre düzenleme çalışmaları, Efes'in sayısal harita ve koruma amaçlı imar planı çalışmalarını yürüten; yine Efes'te çok önemli bir dönemi anlatan ve vurgulayan St. Jean Bazilikası, Ayasuluk Kalesi rölöve, restorasyon ve çevre düzenleme projelerini hazırlatan, bu alanlardaki bilimsel kazı ve restorasyon çalışmalarına katkıda bulunan Selçuk Belediyesi'nin bu girişiminin de büyük önem taşıdığı ayrıca belirtildi.
Sonuç bildirgesinde, bu çalışmada izlenen yöntemle Türkiye'de ilk kez yönetim planı, koruma amaçlı imar planı çalışması ile paralel yürütüldüğü ifade edilerek şöyle denildi: "Böylelikle, mekânsal planlama kararlarının uygulanmasının kolaylaşacağı, Efes'in korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için bir stratejik eylem planı ve bu eylem planının uygulanmasını sağlayacak alan yönetiminin oluşum ilkelerinin belirlenmiş olacağı anlatıldı.
Çalışma kapsamında Selçuk'ta 23-24-25 Haziran 2011 tarihlerinde bu alanda ilk defa kullanılan "katılımcı ve yenilikçi" yöntemlerle "Yönetim Planı Geliştirme Çalıştayı" gerçekleştirildiği anlatıldı.
Sonuç bildirgesinde, Selçuk'tan yerel paydaşların yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından koruma uzmanları ve akademisyenler ile kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin bir araya geldiği Çalıştay'da, katılımcı yöntemlerle Efes, Selçuk ve çevresinin sorunları ele alınarak, senaryo ve vizyon geliştirme çalışmaları yapılmış, temel öncelik alanlarında strateji, hedef, politika ve eylemlerin belirlenmeye başlandığı belirtildi. 
Yönetim planı çalışmalarının analitik etütler, katılımcı toplantılar ve bilimsel analizlerle sürdürüldüğü sonuç bildirgesinde anlatılırken şu konulara değinildi: "2011 sonbaharında tamamlanması öngörülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda; UNESCO'nun uluslararası koruma perspektifiyle uyumlu, yerel, yönetsel, ekonomik ve bilimsel özerklik çerçevesinde süreklilik gösteren, koruma-kullanma-gelişme dengesini sağlayacak alan yönetimi için ilk adım atılmıştır." 
Çalıştay'a katılan kurumlar: Selçuk Belediyesi, Anadolu Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 9 Eylül Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Avusturya Efes Kazıları Başkanlığı, Ayasuluk Kazı Başkanlığı, Efes Müze Müdürlüğü, Selçuk Hava Meydanı Müdürlüğü, Mahalle Muhtarlar 'feletme, planlama, projelendirme, reı, Selçuk Belediyesi Meclis Üyeleri, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Selçuk Ticaret Odası, Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası, ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Havzası Koordinatörlüğü, Kuşadası Turist Rehberleri Derneği, Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı, Otel Pansiyon Halıcılar Odası.

09.20110626143436.jpg